В Ощадбанку пояснили, чому не продовжуватимуть дію карток переселенців після 1 січня і як забрати нові

Новини
Ощадбанк
Відділення Ощадбанку у Слов'янську Донецької області Фото: oschadbank.ua

В Ощадбанку пояснили, чому з 1 січня 2022 року припиняють подальше автоматичне продовження дії прострочених карток внутрішньо переміщених осіб (ВПО). У банку також відзначили, що нові картки переселенцям потрібно буде забрати особисто у відділеннях банку в узгоджений час.

Про це телеканалу «Дом» повідомили в прес-службі Ощадбанку.

У банку зазначили, що продовження дії карток для переселенців було тимчасовим заходом, спрямованої на захист громадян від поширення COVID-19.

«Протягом останніх двох років у всіх клієнтів Ощадбанку була можливість отримати перевипущені картки, які з 12 березня 2020 року (з початку карантину) своєчасно доставлялися і продовжують доставлятися в відділення», – нагадали в Ощадбанку.

У фінустанові вважають, що у переселенців, які перебувають на підконтрольній Україні території, була можливість отримати нові карти, оскільки:

  • за минулі півтора року всі області України неодноразово перебували в «зеленій» карантинній зоні;
  • введені карантинні заходи не передбачають обмеження руху транспорту;
  • відділення Ощадбанку працюють в штатному режимі.

«Ощадбанк спеціально для клієнтів з числа ВПО, що обслуговуються у відділеннях Донецької і Луганської областей, ще в червні 2020 року утворив електронну чергу, яка дає можливість зручно отримувати перевипущені картки. Як свідчать цифри, клієнти поступово отримують ці картки», – додали в банку.

Що стосується жителів окупованих територій, які зареєстровані як ВПО, то вимога особистого отримання перевипущеної картки було введено з метою забезпечення безпеки людей.

«Рішення прийнято заради безпеки громадян, які змушені перебувати на тимчасово окупованих територіях. Адже є інформація про часті випадки негуманного присвоєння третіми особами карток і зняття коштів не верифікованими особами», – відзначили в фінустанові.

Найближчим часом Ощадбанком буде здійснена розсилка SMS-повідомлень клієнтам, картки яких були автоматично продовжені.

«Дата і конкретний час, коли потрібно отримати перевипущену картку, будуть вказані в тексті цього SMS», – уточнили в банку.

Якщо клієнт захоче вибрати інший час візиту, йому буде доступна можливість записатися в відділення одним із таких способів:

  • через офіційний сайт Ощадбанку;
  • в чат-боті «Ощадбанк» додатків Telegram або Messenger;
  • в контакт-центрі за безкоштовним номером телефону – 0 800 210 800.

У більшості переселенців перевипущені в 2020 році картки Ощадбанку мають термін дії до 2025 року.

Як повідомлялось, з 1 січня 2022 року Ощадбанк припинить автоматичне продовження терміну дії платіжних карток переселенців. При цьому Ощадбанк обіцяє не блокувати до нового року банківські карти пенсіонерів-переселенців, термін дії яких закінчується під час карантину. Попередні півтора року їхня дія продовжувалася через те, що окупаційні «адміністрації» в ОРДЛО блокують роботу КПВВ на лінії розмежування.

Кошти пенсіонерів з ОРДЛО, які не змогли отримати нові банківські картки через закриття окупантами КПВВ на лінії розмежування, очікуватимуть їх на рахунках Ощадбанку доти, доки вони не зможуть прибути на підконтрольну уряду України територію та переоформити картки.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані в ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну українській владі територію.
  • У зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.
  • Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам з ОРДЛО зі статусом ВПЛ, які отримали вимогу від управління ПФУ пройти ідентифікацію, проте в зв’язку з карантином не можуть виїхати з непідконтрольною території, в зв’язку з чим є ймовірність припинення виплат. Деякі заходи для захисту своїх прав на пенсію пенсіонери можуть вжити дистанційно.