Ердоган обіцяв поговорити з Путіним про звільнення українських політв’язнів – Чубаров

Новини
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: Facebook Саид Исмагилов

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час зустрічі з керівниками Меджлісу кримськотатарського народу завірив, що порушить питання про звільнення українських політв’язнів у перемовинах з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це в ефірі телеканалу «Дом» повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Питання звільнення українських політв’язнів було з найголовніших під час зустрічі з президентом Туреччини, сказав Чубаров. 

«Ми говорили, що після останнього обміну минуло трішки більш як два роки. Тоді було звільнено й Олега Сенцова, й Едема Бекірова, і Володимира Балуха. Я згадую лише кримчан. Ну, і наші військові моряки. І потім процес визволення опинився в тупику. Ми говорили, що незаконно ув’язнених значно більше, що багатьом вже винесені «вироки» — по 13, 17, 19 років позбавлення волі, й всі вони переміщені та розкидані на території Російської Федерації. І ми говорили про те, що багато хто в Україні, зокрема, в окупованому Криму чекають зрушень у цьому питанні від взаємодії Ердогана з Путіним», – сказав голова Меджлісу.

За його словами, Ердоган підтримав позицію української делегації та запевнив, що порушуватиме питання звільнення незаконно ув’язнених кримчан.

«Він обговорив деякі моменти. Сказав, що ми спробуємо цим шляхом піти (шляхом перемовин з Путіним, — ред.), ще раз подивимося списки. На зустрічі були й інші члени делегації, і вони нагадали, що списки вже неодноразово передавалися російській стороні», – повідомив Чубаров.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 27 березня 2021 року в ООН 46 країн закликали Росію припинити незаконну окупацію Криму та підтримали ініціативу України щодо створення міжнародної Кримської платформи з нагоди сьомої річниці ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України», в якій йшлося про невизнання спроби анексії півострова.