Зустріч Зеленського, Макрона, Шольца, Драгі та Йоганніса у Києві: про що говорили

Новини

Україна має стійку підтримку міжнародної коаліції.

Про це йшлося на зустрічі Володимира Зеленського з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем‘єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом.

За словами Зеленського, лідери обговорили:

  • продовження та посилення оборони України;
  • скоординованість підходів до економічної підтримки України та післявоєнного відновлення;
  • аналіз спільних можливостей для протидії продовольчій кризі, спровокованій РФ, і що не можна допустити реалізації її задуму з голодом та політичним хаосом в Африці та Азії,
  • де залишилися без їжі з України;
  • про подальші санкції проти РФ;
  • про питання майбутнього Європи та євроінтеграції України.

«Окреслив наші першочергові потреби в обороні. Ми цінуємо вже надану підтримку. І очікуємо на нові поставки, насамперед, важкого озброєння, сучасної реактивної артилерії та систем протиракетної оборони. Є пряма залежність – чим більше потужної зброї ми отримуємо, тим швидше можемо звільняти наших людей, нашу землю», – наголосив глава держави.

Як заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак, Україна передала лідерам держав повний пакет санкційних пропозицій щодо рф, які підготувала міжнародна «група Макфола-Єрмака».

«Маємо посилювати тиск на агресора, працювати над сьомим пакетом санкцій з газовим ембарго. Європа сьогодні разом з Україною. Переможемо», – сказав Єрмак.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон в Ірпені, куди вирушив разом з лідерами Німеччини, Італії та Румунії, висловив повагу героїзму українців та заявив, що Україна має бути здатною далі чинити опір і здобувати перевагу.

Президент Франції Еммануель Макрон Фото: Mustafa Nayyem/Facebook

Макрон сказав, що приїхав в Ірпінь, аби засвідчити повагу до героїзму українців.

«Усі бачили ці кадри спустошеного міста, яке, водночас, героїчне місто – тому що тут, як і багато де в інших місцях, українці стримали наступ російської армії на Київ. Потрібно відзначити героїзм і військових, і цивільних українців… І тут можна бачити сліди варварства», – сказав він у коментарі ЗМІ, нагадавши, що Франція вже надає підтримку у розслідуванні можливих воєнних злочинів.

Президента запитали з приводу його закликів «не принижувати Росію».

Макрон на це відповів, що Франція з першого дня війни підтримує Україну і в її позиції немає двозначності.

«Потрібно, щоб Україна могла чинити опір і здобувати перевагу», – заявив Еммануель Макрон, пише BFMTV.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц після відвідин Ірпеня заявив, що дії Росії у війні проти України спрямовані лише на знищення, пише Bild.

«Це багато говорить про агресивну війну Росії, яка просто націлена на знищення. Ми маємо пам’ятати про це все, приймаючи рішення. Страшно, яких руйнувань завдає ця війна. І ще гірше, коли бачиш, наскільки безглуздим є це насильство», – додав канцлер.

Еммануель Макрон, Олаф Шольц та Маріо Драгі в Ірпені Фото: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Візит відбувся напередодні представлення оцінки Європейською комісією того, чи слід Україні надати статус кандидата на вступ до ЄС.

Країни ЄС розходяться в думках щодо того, чи слід розглядати ці реформи як попередню умову для того, щоб Україна стала кандидатом, чи слід означити контрольний список реформ вже перед наступним кроком на шляху до ЄС – офіційним відкриттям переговорів про вступ.

  • На неформальному саміті Європейської ради у Версалі було ухвалено заяву про засудження війни Росії проти України, рішучість посилювати тиск на РФ шляхом нових санкцій, а також про перспективи вступу України до ЄС.