Держдума РФ «ратифікувала» документи про анексію окупованих територій України

Новини
Державна дума РФ Фото: RFE/RL

Депутати Державної думи РФ на позаплановому пленарному засіданні 3 жовтня «ратифікували» документи про анексію окупованих Росією територій Донецької, Запорізької, Луганської, Херсонської та частини Миколаївської областей України. Для цього було прийнято чотири «конституційні закони», тепер їх має схвалити Рада Федерації та підписати президент Володимир Путін.

Про це повідомляє Радио Свобода.

Депутати Держдуми зустріли підписання документів бурхливою овацією, повідомляють російські державні канали. Проте 41 депутат, майже 10 відсотків палати, на голосуванні не був присутнім. Частина членів парламенту сказали, що захворіли. А проголосувало більше людей, ніж було у залі. За анексію Донецької області проголосували 413 депутатів, Луганської – 412, Запорізької – 409, Херсонської – 411.

Голова Держдуми В’ячеслав Володін звернувся «до колег з Донбасу та Новоросії» і попросив їх не рахувати голоси. «Однозначно висловлено одностайну підтримку. Потім, як правило, депутати пишуть заяву, що [був] технічний збій або хтось не встиг», – сказав він.

Згідно з документами, Донецька та Луганська області України «прийняті до складу Росії» як «Донецька та Луганська народні республіки», в адміністративних межах 2014 року. Кордони Херсонської та Запорізької областей у документах не визначено. Частину Миколаївської області анексовано у складі Херсонської.

До 1 червня 2023 року на анексованих територіях планується створити підрозділи федеральних органів влади, протягом шести місяців – утворити міські та муніципальні округи. Збройні сили та військові формування, створені сепаратистами чи окупаційною «владою», пропонується включити до складу російської армії та інших родів військ, повідомляє сайт Держдуми.

«Договори» передбачають, що громадяни України, які проживають на анексованих територіях, будуть вважатися Москвою громадянами Росії, якщо протягом місяця не заявлять про своє небажання отримувати паспорт. Згідно з логікою прийнятого рішення, Росія вважатиме своїми громадянами навіть мешканців території, які ніколи не контролювала, наприклад, майже 750 тисяч довоєнних жителів міста Запоріжжя.

Україна та країни Заходу заздалегідь оголосили, що за жодних обставин не визнають анексію українських територій. З погляду російського законодавства у Росії тепер 89 суб’єктів федерації. З них шість не визнаються переважною більшістю країн світу, крім анексованих сьогодні, це окуповані у 2014 році Крим та Севастополь.

Як повідомлялось, 30 вересня президент РФ Володимир Путін заявив про «приєднання до РФ» захоплених українських Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter