Війна Росії проти України: хроніка 5 лютого

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з французької САУ CAESAR на Донеччині Фото: lefigaro.fr

Сьогодні 347-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

23:05 Начальник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов має очолити міністерство оборони замість Олексія Резнікова, якого мають намір перевести на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. Крім того, міністерство внутрішніх справ та Службу безпеки України очолять Ігор Клименко та Василь Малюк, які зараз виконують обов’язки керівників цих відомств.

19:05 На тимчасово окупованих територіях Луганщини російські загарбники вилучають зі школ та бібліотек українські книги та спалюють їх в котельнях.

18:22 За сім місяців російської окупації Високопільської територіальної громади Бериславського району Херсонської області було вбито більше 30 місцевих жителів. Однак ця цифра далеко не остаточна. Також тут продовжують знаходити тіла вбитих російських військових.

16:44 Українські військові вже вирушили на навчання керуванням системами протиповітряної та протиракетної оборони SAMP/T-Mamba, які Україна отримає від Франції та Італії для захисту від повітряних та ракетних атак Росії.

15:40 Мешканці звільненої від російських загарбників Високопільської територіальної громади Бериславського району Херсонщини чекають на відшкодування за зруйновані та пошкоджені домівки. Однак механізму надання їм компенсацій в Україні поки немає.

13:59 Кількість постраждалих внаслідок ракетного удару російських військ по Харкову 5 лютого зросла до п’яти осіб. Одна з ракет влучила у центральний корпус Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова. Друга впала біля житлового будинку.

13:14 Британська розвідка вказує, що російські війська протягом останнього тижня ускладнили становище для українських захисників Бахмута, проте українські сили зберігають контроль над більшістю маршрутів свого логістичного забезпечення.

12:01 Херсонська обласна прокуратура повідомила про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, що призвели до загибелі людей і інших тяжких наслідків депутату Херсонської обласної ради від «Блоку Володимира Сальдо», генералу міліції у відставці Валерію Літвіну, який після окупації Херсонщини співпрацював з ФСБ та схиляв колишніх колег до роботи на загарбників. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

11:00 Росія не продемонструвала спроможності провести кілька великих наступальних операцій. Наступ російських військ навряд чи буде спрямований на місто Запоріжжя, оскільки вони продовжують готуватися до наступу на заході Луганської області.

10:13 Російські війська 5 лютого вдарили ракетами С-300 по центру Харкова. Внаслідок влучання у житлову забудову міста поранено троє людей.

09:31 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.02.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 131290 (+700) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3220 (+2) од,
бойових броньованих машин ‒ 6405 (+11) од,
артилерійських систем – 2226 (+6) од,
РСЗВ – 460 (+0) од,
засоби ППО ‒ 227 (+2) од,
літаків – 294 (+0) од,
гелікоптерів – 284 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1958 (+2),
крилаті ракети ‒ 796 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5091 (+10) од,
спеціальна техніка ‒ 203 (+0).

09:24 На окупованій Донеччині медичні заклади переповнені пораненими загарбниками. Тому окупанти облаштовують дитячі садочки, школи або просто складські приміщення під польові шпиталі. Оскільки лікарів не вистачає, привозять медпрацівників з Росії.

08:57 У Києві, Київській та Дніпропетровській областях 5 лютого до 16:00 не обмежуватимуть споживання електроенергії.

08:38 На Херсонщині російські окупанти 2 лютого викрали у селі Бойове Генічеського району двох братів Батюха Вадима Миколайовича (16.10.1978 року народження) та Батюха Федора Миколайовича (10.07.1975 року народження), а також їхнього сусіда Заренського Олега Миколайовича. Їхнє місцезнаходження невідоме. Не виключено, що чоловіків могли вивезти до окупованого Криму.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Російська Федерація зосереджує зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Кремінна і Шипилівка Луганської області та Верхньокам’янське, Благодатне, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське і Кліщіївка на Донеччині.

Ворог продовжує вести оборону раніше захоплених рубежів на інших напрямках, обстрілює позиції наших підрозділів та населені пункти, що межують з лінією зіткнення. Протягом доби противник здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по цивільній інфраструктурі Херсона. До того ж, високою залишається загроза завдання ударів російською федерацією по цивільних об’єктах на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Бояро-Лежачі – Сумської та Олександрівка, Глибоке, Красне, Зелене, Нескучне, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Чугунівка та Великий Бурлук на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з танків та артилерії райони населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Гряниківка, Синьківка, Куп’янськ, Піщане, Кислівка та Крохмальне Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку вогневого впливу зазнали Терни Донецької області та Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку від вогню російських окупантів постраждали Спірне, Берестове, Веселе, Білогорівка, Роздолівка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора, Озарянівка, Дружба, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під артилерійські обстріли вже вкотре потрапили Авдіївка, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку обстріляні Вугледар, Богоявленка, Пречистівка, Нескучне, Времівка та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках впливу всього спектру ворожої артилерії зазнали райони населених пунктів Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Єгорівка, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів і Щербаки Запорізької області та Антонівка і Херсон.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 2 удари по зенітно-ракетних комплексах.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили пункт управління, 3 райони зосередження живої сили противника, зенітно-ракетний комплекс та склад пально-мастильних матеріалів.