Вбивства російськими військовими цивільних, терор та евакуація. Окупований рф південь України: огляд подій за тиждень

Новини
Селище Козацьке після російських обстрілів. Фото: Facebook / Новокаховська міська військова адміністрація

Огляд найважливіших новин за тиждень, 5–12 березня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Херсонська область

Влада Херсонської області закликає людей виїхати з регіону, оскільки російські війська продовжують обстрілювати житлові квартали. Місцевим мешканцям запропонували безоплатні варіанти для евакуації. Наразі безкоштовною евакуацією з Херсона займається Helping to Leave. Волонтери щодня вивозять людей автобусами з Херсона до Одеси. Рейс відбувається двічі на день — о 8:00 і 13:00 з автовокзалу на вул. Полковника Кедровського, д. 1.

***

Разом з цим Кабінет міністрів України схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій, яка здійснюватиметься з супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Вказано, що наразі під відповідні критерії застосування примусової евакуації дітей із зон бойових дій підпадає тільки Бахмут.

***

У Херсоні 9 березня під час обстрілу російських військ снаряд влучив у зупинку громадського транспорту на Корабельній площі. Його уламки вбили трьох людей.

Зупинка на Корабельній площі в Херсоні, в яку влучив росіський снаряд, 09.03.2023 Фото: Facebook Херсонська ОДА

11 березня 2023 року війська держави-агресора вчергове обстріляли місто Херсон. Внаслідок влучення ворожого снаряду біля супермаркета загинуло троє цивільних осіб.

Обстріл військами РФ Херсона 11 березня 2023 року

Обстріл військами РФ Херсона 11 березня 2023 року

***

На окупованій території росіяни посилюють терор. Знущатися над односельцями росіянам допомагають місцеві колаборанти. У Тавричанській сільській територіальній громаді жертвами нової хвилі терору з 1 березня стали вчителі і батьки учнів.

Місцевих вчителів загарбники почали запрошувати на «бесіду». Тих, хто відмовляється працювати на них, вивозять у степи з мішками на головах, погрожують вбивством і за деякий час там же й відпускають. Щоб знайти дорогу додому іноді людям доводиться блукати кілька днів.

9 березня колаборантка Олена Терещенко, окупаційна керівниця «відділом освіти» в Каховці, таки урочисто відкрила новий «навчальний рік» у Тавричанській школі.

У селі Архангельська Слобода сусідньої Зеленопідської громади окупанти стали влаштовувати терор уночі. Вже коли люди сплять вони вдираються до помешкань, надягають своїм жертвам на голову мішок і вивозять на катування. Вранці їх відпускають додому.

***

Російські окупанти приписують собі неіснуючі здобутки. Зокрема, про те, що в Нижніх Сірогозах Генічеського району на Херсонщині «більше двох років» нібито не працювала місцева автостанція. Вони прозвітували про її «відкриття», а також про запуск «аж» двох автобусних маршрутів. При цьому вартість проїзду для пасажирів буде в рази більшою, ніж до окупації.

«Заява про те, що у нас більше двох років не працювала автостанція — абсолютна брехня. В Нижніх Сірогозах діяло два потужних автопідприємства. Вони серйозно оновили свій автопарк і обслуговували не лише наше селище, а й сусідню Іванівську, Горностаївську та інші громади. А кількість їхніх рейсів уже важко підрахувати: кілька разів на день вони їздили до Херсона, а також до Генічеська, Мелітополя, Запоріжжя, були й приміські рейси по території нашої громади. Також наші автоперевізники взяли в оренду і розвивали автостанцію в Іванівці», — розповіли ЦЖР мешканці Нижніх Сірогоз.

***

Служба безпеки України повідомила, що нейтралізувала злочинну організацію, яка діяла у Києві, Житомирі та Херсоні. Згідно повідомлення пресслужби, була створена мережа підпільних гральних закладів, причетна до прихованого фінансування окупаційних органів в окупованих районах півдня України. Зазначається, що щомісяця вони спрямовували на потреби нелегітимної «влади» та її силового блоку мільйони у гривневому еквіваленті.

Після звільнення Херсона організатори казино, сподіваючись уникнути правосуддя, переїхали до Житомира і тут та в Києві для розширення  мережі відкрили ще шість гральних закладів.

***

10 березня Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ про запровадження санкцій проти російських компаній. Українські санкції, запроваджені на 50 років проти російських та українських фізичних і юридичних осіб, пов’язаних з букмекерськими та лотерейним бізнесом, закрили схеми на десятки мільярдів. 

«Це понад 280 компаній і 120 людей, які через схеми з гральним бізнесом працювали проти України, виводили кошти з нашої держави та фінансували різні російські комбінації. Рішення готувалося певний час, воно ґрунтовно пропрацьоване й закриває схеми на десятки мільярдів», — сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

Запорізька область

На окупованій частині Запоріжчини російські окупанти перешкоджають аграріям розпочати посівну — не дозволяють фермерам засівати поля. Під заборону потрапляють і господарства у глибокому тилу окупантів. Зокрема, відомо, що у Бердянському районі аграрії не можуть почати посівну через активне будівництво оборонних споруд.

В очікуванні контрнаступу української армії окупанти усю зиму вгризалися у захоплену землю півдня України і продовжують рити окопи, траншеї, бліндажі тощо. Ближче до лінії фронту сільськогосподарські ділянки заміновано, або ж на цій землі йдуть активні бойові дії.

Російські наймані будівельники і військові на полях в районі окупованого Токмаку, вересень 2022 року. Фото: Instagram

Крім того, в окупованому військами РФ Бердянську працівники захоплених комунальних підприємств другий місяць не отримують заробітну платню від так званої «адміністрації» міста.

***

У Мелітопольському районі на узбережжі Молочного лиману окупанти влаштували полігони для тренування мобілізованих росіян. Місцеві мешканці чують постріли з різних видів зброї і вже за інтенсивностю стрільби навчилися розрізняти, коли на полігони завозять нову партію «мобіків».

9 березня так званий «член совета» окупаційної «адміністрації» Володимир Рогов повідомив про нове завезення мобілізованих росіян, які будуть проходити бойове злагодження на Мелітопольщині.

***

У Мінсоцполітики розробили законопроєкти про тимчасове позбавлення пенсій певних категорій громадян. Як пише ZN.UA, йдеться, зокрема, про проєкт внесення зміни до статті 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки України. Центр журналістських розслідувань повідомляв про суддів-зрадники з Мелітополя, які пішли працювати в окупаційний «Запорізький обласний суд» — Тамара Міщенко і Наталія Купавська. У їхньому випадку утримання складає близько 100 тисяч гривень на місяць.

***

Захоплена російськими окупантами Запорізька атомна електростанція була повністю знеструмлена через масовану ракетну атаку по Україні, яку вночі 9 березня здійснили війська РФ. Внаслідок обстрілу відключилась остання лінія зв’язку з українською енергосистемою і АЕС перейшла на роботу від дизель-генераторів.

Фахівці компанії «Укренерго» відновили електропостачання Запорізької атомної електростанції, повідомила її пресслужба 9 березня.

***

Росіяни 11 березня завдали удару по об’єкту життєзабезпечення у Запоріжжі.

«Відомо, що через ракетні обстріли в одному з районів міста сталося загоряння. Усі відповідні служби вже працюють на місці», — повідомив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Крим

Тривають дискусії навколо притягнення до відповідальності за колабораціонізм мешканців окупованих територій України. Враховуючи специфіку тривалої окупації Криму, під статтю про колабораційну діяльність, якою 15 березня 2022 року було доповнено Кримінальний кодекс, потрапляє майже все населення Криму, хоча більшість кримчан не є зрадниками.

Через це прокурор АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний вважає, що є сенс доповнити статтю 111–1 ККУ, зазначивши мету співпраці з окупаційною владою, наприклад «з метою підсилення обороноздатності держави-агресора». Водночас, за його словами, до змін до цієї статті слід підходити виважено, «оскільки вони можуть спровокувати певний хаос — перегляд уже винесених вироків щодо колаборантів на звільнених від окупації територіях».

***

Російські окупанти продовжують тероризувати місцеве населення. У Криму 6 березня співробітники ФСБ після обшуку в будинку під Судаком затримали 37-річного кримського татарина Едема Муртазаєва. Окупанти відвезли його до Сімферополя та обвинувачують у нібито підриві залізниці у Бахчисарайському районі. Муртазаєв хворий на епілепсію і потребує постійного контролю та підтримки інших членів сім’ї.

Сфальсифікована справа стосується інциденту, що стався 23 лютого у Бахчисарайському районі Криму, коли невідомі пошкодили залізницю, яка сполучає Сімферополь та Севастополь.

***

В Україні суд вперше засудив «військкома» з Криму за призов кримчан воювати проти власної країни. 11 років позбавлення волі заочно присуджено кримському «військовому комісару» Качарову Костянтину Радіковичу — «військовому комісару Сімферопольського району і міста Алушти Республіки Крим». Це перший вирок в Україні за такий злочин.

Наразі повідомлено про підозри у вчиненні аналогічних воєнних злочинів 10 військовим комісарам різних районів окупованого Криму. На розгляді в судах перебувають 3 обвинувальні акти.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter