Війна Росії проти України: хроніка 30 березня 2023 року

Новини
Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

Сьогодні 400-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

21:40 На тлі постійних російських військових втрат на фронті і прихованої мобілізації в РФ окупанти на Запоріжжі вигадують справжні жахи про мобілізацію на підконтрольній Україні території. Заявляють про роздачу повісток в меседжерах, та можливість отримати відстрочку від служби, при повідомленні воєнкомату даних про трьох ухилянтів.

19:45 Російські окупанти розграбували приватний медичний центр «Богдан» у Новій Каховці. Також вони почали незаконну «інвентаризацію» майна інших приватних клінік на окупованій частині Херсонщини.

19:00 Феодали з півдня. Як виникла аграрна імперія зрадника Едуарда Репілевського і яку роль в ній зіграв Альберт Бабаєв на прізвисько «Мільйончик»

17:51 Офіційна назва створеного гауляйтером Криму Сергієм Аксеновим так званого батальйону «Ливадия», до складу якого входить «розвідувально- штурмовий підрозділ «Конвой»,  — 30-й загін БАРС «Ливадия». Доступ в зону бойових дій  резервістів  БАРС-30 забезпечує 150-та Ідрицько-Берлінська мотострілецька дивізія, що дислокується в Ростовській області.

17:42 В Україні суд ухвалив перший вирок за депортацію цивільного населення з окупованого Криму. Голову так званого «Армянського міського суду Республіки Крим» Ларису Лихачову, яка після окупації перейшла на службу до Росії і винесла незаконне рішення про видворення громадянина України з території півострова, засуджено до 10 років позбавлення волі.

17:11 Розпіарений та некримський. Що відомо про «Конвой» Аксенова-Прігожина

16:40 Пенітенціарною системою окупантів на Запоріжчині керують кримські і краснодарські тюремники

Росіяни «вписують» тимчасово окуповані території України в російську систему державного управління. Найшвидше загарбники вибудовують силові структури. За рік на частині Запорізької області повністю сформована система окупаційної служби виконання покарань – від тюрем для мешканців окупованих до бази відпочинку для тюремників. Керувати підрозділами прислали кримських і краснодарських «спеціалістів»

16:11 Нові факти про «Конвой» Аксенова-Прігожина

14:38 Херсонська обласна прокуратура 30 березня змінила кваліфікацію підозри Едуарду Репілевському, депутату Херсонської обласної ради від «ОПЗЖ», одному з найбільших аграріїв Херсонщини, генеральному директору ТОВ «Агробізнес»: до підозри в колабораційній діяльності додалась підозра у державній зраді. За свою незаконну діяльність на посаді очільника окупаційного «міністерства сільського господарства та рибальства Херсонської області» Репілевський, у випадку доведення його вини, може отримати вирок про довічне позбавлення волі з конфіскацією усього майна.

14:07 Британська розвідка вказує, що Росія планує розпочати велику кампанію з мобілізації додаткових 400 тисяч військовослужбовців, але хоче представити це як нібито набір добровольців.

12:26 Міносвіти Росії надало перелік закладів вищої освіти, розташованих на окупованих територіях України, які з 2023 року можуть видавати диплом російського зразка. Серед них і два навчальних заклади з тимчасово окупованої Запоріжчини, що діють на базі віджатого майна українських вишів.

11:47 У Росії Апеляційний військовий суд міста Власиха (Московська область), розглянувши апеляційні скарги, залишив у силі вирок фігурантам сфальсифікованої ФСБ другої сімферопольської «справи кримських мусульман» – кримському журналісту Ремзі Бекірову, правозахиснику Різі Ізєтову, активістам Шабану Умєрову, Фархаду Базарову та Раїму Айвазову, яких 10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив на строк від 15 до 19 років позбавлення волі.

11:01 Замість кримського зрадника Олександра Фасуляка «Управлением федеральной службы исполнения наказаний по Запорожской области» (УФСИН) керуватиме начальник із російської Самари Євгєній Заярко. Менш ніж за чотири місяці перебування на «посаді» Фасуляк встиг вкрасти для своїх російських кураторів базу відпочинку на узбережжі Азовського моря.

09:36 Національна поліція 28 березня повідомила про підозру у колабораційній діяльності 59-річній завідувачці херсонського ясла-садка компенсуючого типу – центр розвитку дитини №60 «Теремок» Марині Вороніній. За те, що вона очолила окупаційне «управління освіти» в Херсоні їй загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

09:16 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 30.03.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 172900 (+560) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3610 (+1) од,
бойових броньованих машин ‒ 6974 (+8) од,
артилерійських систем – 2671 (+12) од,
РСЗВ – 526 (+0) од,
засоби ППО ‒ 278 (+1) од,
літаків – 306 (+0) од,
гелікоптерів – 291 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2239 (+0),
крилаті ракети ‒ 911 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5518 (+11) од,
спеціальна техніка ‒ 291 (+3).

09:09 ФСБ проводить в окупованому Криму активні контррозвідувальні заходи із застосуванням принизливих процедур фільтрації цивільного населення для посилення тиску на громадян України, які мешкають на півострові.

08:44 Сполучені Штати не бачать ознак того, що Україна неналежним чином розпоряджається наданою США військовою допомогою.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою. Внаслідок авіаційного удару по інфраструктурі міст Берислав Херсонської області та Дружківка Донецької області, отримали поранення цивільні люди, пошкоджені приватні будинки та об’єкти цивільної інфраструктури.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділи Сил оборони України відбили на них понад 60 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Протягом минулої доби ворог обстріляв райони населених пунктів Чернацьке, Есмань, Кучерівка, Білопілля, Волфине та Басівка Сумської області, а також понад 15 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них: Уди, Стрілеча, Глибоке, Красне, Піщане, Гатище, Вовчанськ, Бочкове та Комісарове.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Стельмахівки та Виїмки. Артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Куп’янськ, Колодязне, Дворічна, Западне, Петропавлівка і Кислівка Харківської області; Стельмахівка, Невське, Кузьмине, Білогорівка – Луганської, а також Колодязі, Спірне та Сіверськ Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурм Бахмута. В ході штурмових дій противника наші воїни відбили 28 атак противника. В той же час, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки. Здійснив обстріли населених пунктів: Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новомаркове та Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Обстріляв, зокрема, Новокалинове, Степове, Авдіївку, Сєверне, Водяне, Первомайське, Карлівку, Красногорівку, Мар’їнку, Побєду та Новомихайлівку Донецької області.

На Шахтарському напрямку, протягом доби, ворог здійснив обстріли по районах Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстріляв понад 20 районів населених пунктів, серед них – Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівка, Новоандріївка, Староукраїнка, Чарівне Запорізької області; Михайлівка, Новоолександрівка, Новоберислав, Томарине, Розлив Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ППО Повітряних Сил ЗСУ знищили російський бомбардувальник Су-24М. Українські ракетники та артилеристи, в той же час, уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, станцію радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів та 2 склади пально-мастильних матеріалів ворога.