У Міжнародному суді ООН у Гаазі почалися слухання справи за позовом України проти РФ щодо Донбасу і Криму

Новини
Палац миру в Гаазі, де розташовується Міжнародний суд ООН Фото: AP

У Міжнародному суді ООН 6 червня почалися публічні слухання у справі «Україна проти Росії» щодо порушення РФ Міжнародної конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, який Україна подала в 2017 році.

Слухання присвячені розгляду справи по суті і пройдуть з 6 по 14 червня, повідомляє Укрінформ.

6 червня свої аргументи наводить українська сторона. Заплановано дві сесії тривалістю по 3 години кожна.

Російська сторона представлятиме свої аргументи 8 червня.

У судовій залі присутні 15 суддів. Також присутня сторона Росії.

Директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова та посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич на публічних слуханнях у Міжнародному суді ООН, Гаага, 06.06.2023. Фото: UKRINFORM

Українську делегацію очолює Антон Кориневич – посол з особливих доручень МЗС України. Також до складу делегації увійшли директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова, митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент (Павло Кущ) та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресора утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 8 листопада Міжнародний суд ООН визнав прийнятною для розгляду по суті скаргу щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також скаргу про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у справі України проти РФ.