Міжнародний суд ООН ухвалить рішення у справі «Україна проти Росії» не раніше чим через півроку – Кориневич

Новини
Директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова та посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич на публічних слуханнях у Міжнародному суді ООН, Гаага, 06.06.2023. Фото: UKRINFORM

Міжнародний суд ООН в Гаазі ухвалить рішення у справі «Україна проти Росії» не раніше ніж через півроку або трохи більше. Воно може стати першим у цілій низці ухвал, які визнаватимуть порушення РФ міжнародного права.

Про це в інтерв’ю Українському радіо заявив посол з особливих доручень МЗС України, агент України в Суді ООН Антон Кориневич.

Кориневич зазначив, що традиційно від дати завершення усних слухань по суті до дня ухвалення рішення минає орієнтовно пів року або трохи більше. «Думаю, десь на такі строки ми й можемо розраховувати», – сказав він.

«Нам всім би хотілося, щоб справи розглядалися швидше, але саме такими є темпи міжнародного правосуддя. Колеса правосуддя крутяться не дуже швидко, але крутяться. Дуже важливо, що ми вже мали слухання по суті справи і наступний етап – це вже оголошення рішення Міжнародного суду, яке, як ми сподіваємось, буде відповідним і підтвердить, що РФ порушила два міжнародні договори», – наголосив Кориневич.

Він додав, що наразі говорити про те, коли саме буде рішення суду, зарано, адже Україна не впливає на хід його внутрішньої роботи.

Дипломат також вказав, що рішення Міжнародного суду ООН буде обов’язковим для обох сторін.

«Все, що Міжнародний суд ООН вирішить щодо порушення Росією двох конвенцій, буде обов’язковим для обох сторін у справі. Для нас рішення важливе, перш за все, тому, що воно буде констатацією з боку Міжнародного суду ООН порушення РФ двох міжнародних конвенцій. Це важливо, тому що нам безумовно потрібно мати рішення міжнародних судових установ, які фіксують порушення з боку РФ», – сказав Кориневич.

За його словами, також важливо, щоб ухвала Суду фіксувала зобов’язання РФ припинити відповідні порушення і вказувало, що це рішення є підставою для вирішення питання про компенсації, репарації, зокрема – жертвам таких порушень.

Як повідомлялось, 6 по 14 червня 2023 року у Міжнародному суді ООН пройшли публічні слухання у справі «Україна проти Росії» щодо порушення РФ Міжнародної конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, який Україна подала в 2017 році.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресора утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 8 листопада Міжнародний суд ООН визнав прийнятною для розгляду по суті скаргу щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також скаргу про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у справі України проти РФ.