Топ-менеджер «Нафтогазу» відкрив офшор для виведення валюти в обхід обмежень НБУ – «Paradise Papers»

Корупція

На початку 2016 року у острові Мен для радника глави правління «НАК Нафтогаз України» Сергія Алексєєнко була зареєстрована офшорна компанія. Її метою було виведення з України 1 мільйона доларів в обхід валютних обмежень, встановлених Національним банком.

Про це стало відомо з документів Paradise Papers, які опинилися в розпорядженні Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів та Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, передає Центр журналістських розслідувань.

Компанія Pioneer Foundation проіснувала близько 15 місяців з моменту реєстрації. Однак журналістам після вивчення документів так і не вдалося з’ясувати, чи здійснювалися через неї валютні трансфери.

Алексєєнко стверджує, що ніякі грошові перекази через цю офшорну компанію не здійснювалися, і вона вже закрита.

Однак кореспонденція між Appleby – юридичною фірмою з острова Мен і українською компанією «Авеллум», яка також обслуговує інтереси президента України Петра Порошенка, свідчить про наміри Алексєєнко використовувати створену для нього офшорну фірму саме для виведення валюти з України.

У розслідуванні сказано, що топ-менеджер «Нафтогазу» збирався таким чином обійти обмеження, встановлені Національним банком України для стабілізації курсу національної валюти. До схеми виведення коштів міг бути причетний російський «Альфа-Банк», а рахунок для фонду Алексєєнко був відкритий в Банку Кіпру.

До приходу в «Нафтогаз» Алексєєнко займався фінансової діяльності в приватному секторі, був інвестиційним банкіром. У липні 2014 року він обійняв посаду уповноваженого з перспективних проектів в НАК «Нафтогаз України», потім став радником глави правління компанії і членом правління «Укртрансгазу» – дочірньої компанії «Нафтогазу».

Навесні 2017 року Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів ICIJ і Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які в минулому році оприлюднили цикл розслідування Panama Papers, отримали доступ до нового масиву документів.

Їх назвали Paradise Papers – «Райські документи», або «Документи з райських островів». Журналісти з 67 країн світу проаналізували дані про власників компаній, зареєстрованих в 20 офшорних юрисдикціях, і 5 листопада синхронно опублікували цикл розслідувань, заснованих на цих документах.

Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах. Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP.

У документах, серед іншого, фігурують понад 10 українських громадян. Завдяки Paradise Papers стала відома передісторія реєстрації панамських офшорів президента України Петра Порошенка, юристи якого спочатку вели переговори з компанією Appleby з острова Мен, але та відмовила їм через високі ризики.