НАЗК починає модернізацію Реєстру корупціонерів

Корупція

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у співпраці з USAID/UKaid «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послуги/TAPAS» починає модернізацію Реєстру корупціонерів.

Про це повідомляється на сторінці НАЗК.

Оновлення реєстру передбачає автоматичну взаємодію із системою закупівель Prozorro, що спростить механізм отримання довідок учасниками закупівель.

Також буде реалізовано автоматичну взаємодію з data.gov.ua, що дасть змогу користувачам отримувати актуальну інформацію у зручному форматі.

Крім того, планується створити публічний АРІ для використання реєстру в ІТ-продуктах; реалізувати механізм перевірки паперових довідок та витягів з реєстру; розробити публічний аналітичний модуль для користувачів реєстру.

«Таке оновлення зробить реєстр корисним, інформативним та простим», – пояснили у НАЗК.

Загальною метою проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» є фінансова підтримка громадян України та українського уряду у боротьбі з корупцією у ключових послугах та службах державного управління, а також утворення довіри українців до уряду на основі продемонстрованих прозорості, підзвітності та покращеної якості послуг.

data.gov.ua – це Єдиний державний вебпортал відкритих даних, створений на вимогу закону «Про доступ до публічної інформації».

Венеціанська комісія оприлюднила думку за запитом президента України Володимира Зеленського щодо конституційної кризи, створеної рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня. Думка була підготовлена за терміновою процедурою і стосується наслідків цього рішення відносно антикорупційного законодавства.

Детальніше читайте Конституційна криза та блокування роботи НАЗК: наслідки, першочергові дії

Нагадаємо: 

  • 27.10.2020 року Конституційний суд України визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій. 
  • 27.10.2020 Нацагентство з запобігання корупції повідомило, що судді Конституційного суду ухвалили рішення щодо «справі про незаконне збагачення» у власних інтересах.
  • 28.10.2020 В Офісі президента, коментуючи рішення Конституційного суду скасувати кримінальне покарання за недостовірне декларування, заявили, що, «незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені».
  • 26.02.2019 року Конституційний суд України вирішив, що положення статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення, не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. 
  • 06.06.2019 року Конституційний Суд України прийняв рішення про неконституційність норми закону про обов’язкове електронне декларування доходів громадськими активістами, які ведуть антикорупційну діяльність.
  • 29.08.2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційним указ президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.