За час окупації до Криму незаконно прибуло 800 тис громадян РФ, тоді як 100 тис громадян України виїхали – УГСПЛ

Крим
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

До окупованого Криму із 2014 року незаконно прибуло до 800 тисяч громадян РФ, тоді як близько 100 тисяч громадян України вимушені були покинути півострів. Таким чином Росія системно змінює демографічний склад тимчасово окупованої території, що є воєнним злочином.

Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ).

«З 2014 року на території України росіяни вчинили надзвичайну кількість воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших грубих порушень прав людини. Багато з цих злочинів мають системний характер і реалізовуються Росією як послідовна державна політика. Одним із таких злочинів є зміна демографічного складу населення окупованих територій України», – йдеться у повідомленні.

Як роз’яснив аналітик УГСПЛ Владислав Мірошниченко, така російська політика порушує міжнародне гуманітарне право, а саме – статтю 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни: «Окупаційна держава не повинна здійснювати переміщення або депортації частини свого громадянського населення на територію, яку вона окуповує». Крім цього, масове переселення росіян у Крим і депортацію українців звідти можна, ймовірно, вважати воєнним злочином відповідно до статті 8 (2) (а) (vii) Римського статуту МКС і злочином проти людяності згідно зі статтею 7 (1) (d).

«Росія розпочала проводити таку політику одразу після окупації Криму. На жаль, ця політика держави-окупанта виявилась успішною. За різними оцінками, у Крим із 2014 року незаконно прибуло до 800 000 громадян Росії, а близько 100 000 українців навпаки – покинули півострів», – зазначив Мірошниченко.

Він вказав, що на території окупованого півострова ключовими елементами цієї політики були:

пільгове іпотечне кредитування;
переміщення російських військових, правоохоронців, державних, медичних та освітніх працівників, суддів та їхніх родин;
видворення українців на материкову частину України;
стимулювання переїзду українців на російську територію.

За словами аналітика, ідентичну політику держава-агресор проводить на інших окупованих територіях після початку повномасштабного вторгнення. Але на цей момент колонізаційна політика є не настільки успішною як в Криму, оскільки інтенсивність бойових дій не дозволяє мотивувати цивільних росіян масово переміщатися на окуповані території України.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року Генсек ООН Антоніу Гуттеріш в своїй доповіді про ситуацію з правами людини в окупованому Криму офіційно визнав порушення Женевських конвенцій Росією, яка свідомо переселяє людей з материкової частини РФ до українського Криму в спробах змінити демографію окупованого півострова.
  • У січні 2020 року прокуратура АРК разом з правозахисною організацією «Регіональний центр прав людини» (РЦПЛ) направила сьоме повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС), у якому міститься обґрунтування відповідальності Росії за генерацію потоків внутрішньо переміщених осіб та зміну демографічної ситуації в окупованому Криму.
  • У грудні 2020 року прокурор АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний заявив, що разом з мілітаризацією окупованого Криму ще однією важливою метою для Росії є демографічні зміни на території півострова. Тому Кремль системно здійснює політику зміни етнічного складу населення Криму.