Севастополець намагався потрапити на навчання до Херсона через російський Брянськ

Життя

17-річного севастопольця спинили на кордоні з РФ у Сумській області. Порушника кордону зупинив наряд відділення «Стара Гута» поблизу населеного пункту Василівка, що у Середино-Будському районі. Юнак пояснив, що прямує в Херсон на навчання.

Про це повідомляє медіа-центр Херсон з посиланням на Східне регіональне управління ДПСУ.

Він розповів, що у пошуках знань пройшов через неабиякі поневіряння. Спершу севастополець хотів потрапити на материк через КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом, але окупанти відмовили йому у пропуску.

Тоді молодик наважився на довгу подорож. Через нелегально збудований міст він виїхав з окупованого Криму на територію країни агресора. Потім поїхав у Брянську область, де й незаконно перетнув кордон в Україну.

Попри поважні причини, які штовхнули юнака на таку подорож, прикордонники були змушені оформити документи адмінправопорушень, а чи притягати до відповідальності кримчанина, який бажає навчатися в українському виші, вирішуватиме суд.

В херсонських вишах продовжується робота програми “Крим-Україна”. Через освітні центри “Крим-Україна” до херсонських закладів вищої освіти,  вступили 234 абітурієнти.   У 2019-му році ця кількість складає 76. Це третина від загальної кількості студентів з Криму, що вступили до херсонських вищих навчальних закладів.
 
У 2020 році перелік уповноважених закладів вищої освіти, до яких за спрощеною процедурою можуть вступати жителі тимчасово окупованих територій Донбасу та АРК Крим (м. Севастополь), розширився до 91 університету. Із них 77 ЗВО підпорядковані  МОН, а 14 – МОЗ, МВС та Мінкульту.
 
Вступну кампанію до українських закладів вищої освіти (ЗВО) для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму продовжено до 23 жовтня. Відповіді на питання, пов’язані зі вступом абітурієнтів з тимчасово окупованих територій, можна отримати на Урядовій гарячій лінії 0 800 504 425.

В українські вузи в цьому році вступив 321 абітурієнт з Криму і 1008 з Донбасу.

Детальніше про те, як абітурієнтам з Криму та Донбасу вступити до вищих навчальних закладів на території материкової України, ЦЖР розповідав кількох матеріалах:

Освіта для кримчан на Херсонщині

Освіта для тих, хто залишився по той бік війни

Нагадаємо:

  • Верховна Рада прийняла запропонований президентом Володимиром Зеленським проект закону, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступати до вузів України без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
  • Міносвіти спільно з Мінреінтеграціі запустили кампанію щодо залучення абітурієнтів з тимчасово окупованих територій до українських вишів. Кампанія отримала назву «Тебе тут чекають», вона розповідає абітурієнтам з Криму й ОРДЛО про спрощені умови вступу до училищ, коледжів та вишів на підконтрольній Україні території.