Українська влада не зацікавлена в припиненні незаконних поставок сировини на «Кримський Титан» Фірташа – Сенченко

Крим

Українська влада не зацікавлена в тому, щоб припинити незаконні поставки сировини на підприємство олігарха Дмитра Фірташа «Кримський Титан» в окупованому Армянську.

Таку думку в ефірі «Радіо Крим.Реаліі» висловив голова громадської організації «Сила права», екс-віце-прем’єр уряду АРК Андрій Сенченко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Питання тут зовсім не в особистості власника, а в тому, що на четвертому році війни з Росією українські підприємства безпосередньо підтримують агресора. Причому українській владі не цікаво це припиняти – цікаво тільки журналістам і громадським діячам. Я думаю, що мова повинна йти не тільки про санкції, а про кримінальну відповідальність для керівника кожного підприємства, яке причетне до незаконного постачання «Кримського Титану», – сказав політик.

9 серпня на заводі «Кримський Титан» в Армянську обрушилася покрівля одного з цехів. В управлінні МНС Росії повідомили, що обійшлося без жертв і постраждалих, але місцеві ЗМІ стверджують, що через аварію робота підприємства зупинилася.

У липні 2017 року Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що сировину для роботи «Кримського Титану» незаконно доставляють до окупованого Криму з Житомирської області.

Як повідомлялося, незабаром після анексії Криму РФ Дмитро Фірташ заявив, що зареєструє «Кримський титан» в Росії. В кінці квітня 2014 року юридичну адресу кримського підприємства було перереєстровано на Київ, зі створенням його філії в Криму. 17 червня 2014 року в Москві було зареєстровано ТОВ «Титанові інвестиції», яке орендує завод «Кримський титан» з працевлаштуванням його робітників. Засновником компанії виступає ТОВ ЛЕТАН ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД, зареєстрована на Кіпрі, на яку оформлена головна холдингова компанія Фірташа – австрійська Group DF International.

17 жовтня 2016 року президент України підписав указ про продовження і розширення санкцій щодо посібників анексії Криму. У список санкцій було включено зареєстроване в Москві ТОВ «Титанові інвестиції» Дмитра Фірташа.

Про те, як працюють санкції читайте в проекті Центру журналістських розслідувань “Бізнес на два фронти і в обхід санкцій”: Як працюють санкції: «Кримський Титан».