Україна в лютому подасть меморандум про порушення РФ Конвенції ООН з морського права – Зеркаль

Новини
Заступник міністра закордонних справ Україньы Олена Зеркаль Фото: Укринформ

Україна в лютому 2018 року подасть меморандум в рамках позову в Міжнародний трибунал ООН з морського права (Гамбург, Німеччина) про порушення РФ Конвенції ООН з морського права, а результати за позовом можуть бути не раніше 2021 року.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі «5 каналу», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Ми також завершуємо нині роботу над нашим меморандумом щодо конвенції морської, і він буде представлений на розгляд Арбітражу в лютому 2018 року», – сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що після подачі меморандуму у РФ буде 3 місяці на подачу заперечень щодо юрисдикції, при цьому на дані заперечення Україна зможе подати свої коментарі.

«Після того, як ми надамо свій другий меморандум, будуть слухання, після яких буде ухвалено рішення про наявність чи відсутність юрисдикції в Арбітражу для розгляду цієї справи, тобто перші результати можуть бути вже в 2019 році», – додала заступник міністра.

Зеркаль також зазначила, що потім пройдуть слухання по суті справи, а результатів варто «очікувати не раніше 2021 року».

Як повідомлялося 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

Україна заявила, що РФ порушує її суверенні права користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу.

22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який буде розглядати позов України до Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в зв’язку з розкраданням РФ українських ресурсів на шельфі біля біля окупованого Криму.

22 травня 2017 рік трибунал ООН з морського права затвердив графік розгляду позову України до РФ за порушення нею положень Конвенції ООН з морського права. Українська сторона повинна подати документи по арбітражному виробництву до 19 лютого 2018 року.