Правозахисники зажадали припинити передачу персональних даних українців з Криму і Донбасу органам РФ

Новини

Українські правозахисники вимагають припинити передачу персональних даних громадян України органам Росії і притягти до відповідальності тих чиновників, які продовжують незаконно практикувати таку діяльність. Адже ці дані можуть бути використані РФ проти вимушених переселенців та українців, які проживають у Криму.

Про це заявили правозахисники на прес-конференції «Час виправляти помилки: 10 кроків, які повинна зробити Україна на зустріч Криму» в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні згідно законодавства України, якщо людина переїхала з Криму як переселенець, для того, щоб отримувати тут пенсію, запит робиться в Пенсійний фонд Росії. І тільки коли Пенсійний фонд України отримує інформацію, що там людині не виплачується пенсія, приймається рішення, що пенсія може бути виплачена тут на материковій Україні. Люди чекають на це рішення від кількох місяців до півроку. У перший час це дуже часто пояснювалося тим, що потрібні паперові справи, а весь реєстр залишився в Криму. З іншого боку, є процедура для громадян України, які відмовилися від російського громадянства в Криму. І не отримують пенсії на півострові. Вони можуть отримувати пенсію від України, але в точно такому ж порядку робиться запит з їх персональними даними в пенсійний фонд Росії», – розповіла заступник координатора ГО “КримSOS” Євгенія Андреюк.

Вона підкреслила, що при всій репресивній практиці в Криму, при всіх арештах, обшуках, сфабрикованих кримінальних справах, персональні дані можуть бути легко використані проти цих людей та їх родин.

Окрім того, правозахисники вимагають спростити процедуру ідентифікації кримчан, які хочуть отримати українські документи, і обмежити терміни для проведення цієї процедури. Особливо актуальним це питання стало після запровадження біометричних паспортів і Єдиного державного демографічного реєстру.

«У випадку з кримчанами, люди чекають отримання цих паспортів до 2-х місяців у зв’язку з процедурою ідентифікації. Оскільки, з пояснень держорганів України, всі реєстри залишилися на території Криму. На жаль, тягар доведення своєї особистості лягає на ту людину, яка подає на документи. Відповідно, люди упродовж довгого часу не можуть виїхати і повернутися до Криму. Складно собі уявити, як можна облаштувати своє життя в Херсонській області упродовж двох місяців, якщо людина проживає в Криму», – говорить вона.

Нагадаємо, в липні минулого року стало відомо, що для громадян України зареєстрованих на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу процедура отримання, обміну внутрішнього або закордонного паспортів може тривати до 2-х місяців через процедури ідентифікації особистості. Це передбачено законом про державний демографічний реєстр.

Як повідомлялося, 22 червня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що до Верховної Ради буде внесений розроблений членами парламентської коаліції законопроект, який передбачає проведення ретельної перевірки всіх бажаючих з Криму та Донбасу для отримання біометричного паспорту.

Правозахисники відзначають, що зареєстрований в Раді законопроект №6630 про додаткову перевірку жителів окупованих територій при отриманні закордонних паспортів, містить норми, що обмежують їх права, і необгрунтовано збільшує до напівроку процедуру перевірки.