Україна не буде поставляти воду до Криму, поки він окупований – Клімкін

Влада
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін Фото: Reuters

Росія намагається маніпулювати екологічною катастрофою в зв’язку з хімічними викидами на заводі «Кримський титан» в окупованому Криму на міжнародних майданчиках, намагаючись трактувати відмову України постачати воду на півострів не в контексті міжнародного права і анексії, а в гуманітарному контексті. Однак українська влада не має наміру поставляти воду до Криму, поки він окупований.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Зараз Росія намагається використовувати цю ситуацію (в Криму – ред) для розкручування, в тому числі на міжнародних майданчиках, питання непостачання води на окуповану територію, чого ми за визначенням ніколи не будемо робити, але розкручувати цю проблему не з точки зору міжнародного права, а начебто загортаючи це в гуманітарну обгортку», – сказав Клімкін.

Він також зазначив, що Міністерство закордонних справ підготувало проект звернення до міжнародної Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) через ситуацію на «Кримському титані». На даний момент спільно з Міністерством охорони здоров’я та Мінекології України проводиться збір інформації для підкріплення цього звернення фактами і результатами експертиз щодо стану хімічного забруднення в окупованому Криму.

Клімкін поінформував, що на даний момент відбувся попередній контакт з ОЗХЗ.

У той же час він зазначив, що українська сторона не буде робити нічого, що дасть Росії можливість використовувати це питання в контексті маніпуляцій з водою.

«Ми прекрасно знаємо про всі фейкові плани начебто побудувати це водопостачання. Ми цього зробити ніколи не дозволимо. На окуповану територію вода за контрактом, де написано «Крим, Росія», ніколи поставлятися не буде», – підкреслив міністр.

Висохлий Північно-Кримський канал в Криму після окупації Фото: e-crimea.info

Нагадаємо, після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.

«Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.

На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.

За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.

Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації України Михайло Яцюка вказує, що забезпечення окупованого Криму водою продовжує залежати від того, наскільки часто на півострові випадають опади, незважаючи на всі спроби російської окупаційної «влади» придумати альтернативні схеми водопостачання.

Як повідомлялось, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиці», який також контролює Фірташ.

4 вересня офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин у районі Армянська на півночі окупованого Криму в ООН, ОБСЄ, ВООЗ та Міжнародний комітет Червоного Хреста.

11 вересня голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв повідомив, що ситуація з викидами шкідливих хімічних речовин заводом «Кримський титан» нормалізувалася, оскільки він припинив свою роботу.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям, завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).