Україна у сфері захисту прав людини рухається назад – Human Rights Watch

Новини

В Україні у минулому році сталася велика кількість нападів на критиків влади та активістів, проте уряд не робив достатніх зусиль для попередження таких нападів та покарання винних.

Про це йдеться в щорічній доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на телеканал Громадське.

Зазначається, що в минулому році українська влада дотримувалася курсу на обмеження свободи висловлення думок, свободи інформації та свободи ЗМІ, виправдовуючи такий підхід необхідністю протистояти російській агресії та пропаганді Кремля.

«У сфері захисту прав людини Україна рухається назад. Перед виборами виборці мають вимагати від кандидатів і від уряду гарантій захисту прав, а також замислитися, які можуть бути наслідки неналежного реагування держави на прояви націоналістичного насильства», – наголосила заступниця директора HRW у Європі та Центральній Азії Рейчел Денбер.

За даними правозахисників, український уряд також недостатньо протистояв зростаючому насильству стосовно меншин, зокрема ромів та представників ЛГБТ.

«З боку угруповань, що сповідують насильство та дискримінацію стосовно меншин, мали місце десятки випадків нападів, погроз або залякувань», – йдеться в доповіді.

Human Rights Watch зазначає, що на більшість таких випадків поліція не реагувала та не проводила належних розслідувань.

«Влада також не проводила ефективного розслідування численних випадків нападів на антикорупційних та інших громадських активістів і правозахисників. У листопаді антикорупційна активістка Катерина Гандзюк, яку в липні облили кислотою, померла від отриманих опіків», – йдеться в доповіді.

Крім того, в Human Rights Watch нагадали, що попри неодноразові обіцянки президента Петра Порошенка, в Україні продовжує діяти закон, який зобов’язує антикорупційних активістів та журналістів декларувати свої статки.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Невстановлений чоловік облив її концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку госпіталізовано з хімічним опіком.

4 листопада Катерина Гандзюк померла   київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).