Порошенко використав рішення суду щодо «Приватбанку» для агітації за себе та залякування дефолтом і кризою

Новини
Президент України Петро Порошенко Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко заявив, що намагання олігарха Ігоря Коломойського повернути собі націоналізований «Приватбанк» загрожують мільйонам вкладників банку, а Україні ризиком дефолту і економічною кризою, і закликав виборців підтримати його на виборах. У команді Володимира Зеленського вважають, що рішення суду щодо незаконності націоналізації «Приватбанку» є результатом невдалої судової реформи, запровадженої самим Порошенком.

Про небезпеку для економічної стабільності України, яку несе рішення суду щодо націоналізації «Приватбанку» президент сказав в терміновому відеозверненні на тлі публікації вже другого соцопитування, в якому його шанси на перемогу у виборах президента в другому турі залишаються мізерними, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, в очікуванні результатів президентських виборів група олігархів-втікачів «уже спакувала валізи для повернення в Україну».

«План одного з них, в разі перемоги Зеленського, повернути собі «Приватбанк». Як бачите, їм не терпиться. Вони вже зараз почали реалізацію цього задуму. І подібна авантюра загрожує втратою грошей десяткам мільйонів клієнтів, а країні в цілому – дефолтом та новою економічною кризою», – заявив Порошенко.

За його словами, саме тому так важливо, кого з кандидатів підтримають українці на виборах.

«Я знаю як багато у вас до мене претензій, я знаю, як важко кожному з вас пробачити мені мої помилки і повірити мені ще раз. Це моя провина – так, я не ідеальний, але я впевнений, що ми не маємо права перекреслити все досягнуте і відмовитись від європейського майбутнього. І щоб завершити розпочате і не змарнувати вже зроблене, я прошу вашої підтримки 21 квітня і приму будь-яке ваше рішення, адже воля народу – понад усе», – сказав Порошенко, звертаючись до українців.

В свою чергу, у команді кандидата в президенти Зеленського заявили про те, що визнання Окружним адмінсудом Києва націоналізації «Приватбанку» незаконною є наслідком невдалої судової реформи, яку запровадив саме президент Порошенко.

«Судова реформа імені Порошенка в дії. Замість того, щоб відстоювати інтереси держави, НБУ програє суд по Приватбанку. Одне питання: Так хто ж все-таки маріонетка Коломойського? Думайте», – йдеться у повідомленні «Команди Зе», опублікованому на сторінці у Facebook.

Як повідомлялось, 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною процедуру виведення неплатоспроможного ПАТ КБ «ПриватБанк» з ринку за участю держави після чого він був націоналізований, задовольнивши позов колишнього співвласника банку, олігарха Ігоря Коломойського. Національний банк України подасть апеляційну скаргу на це рішення, яке ще не набрало чинності.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 року Кабмін України прийняв рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним.
  • Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.
  • 19 грудня 2017 року Високий Суд Лондона у справі за позовом керівництва националізованого «Приватбанку» видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать або знаходяться під їх контролем, на суму понад 2,5 млрд дол. 19 січня 2018 року Високий суд Лондона продовжив дію наказу про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова.
  • Залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд дол.
  • Господарський суд Києва розглядає позов Ігоря Коломойського про визнання недійсним договору купівлі-продажу державою в особі Мінфіну акцій Приватбанку в грудні 2016 року.