Тепер Ахметов легким рухом рубильника може вимкнути світло всій Україні – журналіст

Новини

Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл компанії Ріната Ахметова ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» на придбання у «VS Energy» акцій «Київобленерго» і «Одесаобленерго» у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах. Як пише Юрій Ніколов, журналіст і редактор сайту “Наші гроші”, «все це означає, що у Ахметова вже не просто структурні ознакі монополіста на окремих ринках, якими він обзавівся при злочинному потуранні керівництва АМКУ».

«Це пряма загроза національній безпеці України. Більше 80% маневрової теплогенерації, яка може одним легким рухом рубильника вимкнути світло всій Україні. Більше 80% видобутку енерговугілля, чия нестача на будь-який ТЕС може вимкнути світло по всій Україні», – пише Ніколов, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

 

Як пише «Наші гроші», цим придбанням група Ріната Ахметова суттєво перевищила поріг 35% на ринку поставок електроенергії, що є структурною ознакою монополії на ринку.

Напередодні голосування колишній член НКРЕКП Андрій Герус, який у команді Володимира Зеленського опікується антимонопольною тематикою, письмово повідомив держуповноважених АМКУ, що де-факто оператор мереж (обленерго) отримає вирішальний вплив на господарську діяльність відповідних постачальників електроенергії в регіонах, створених на базі енергозбутових підрозділів обленерго.

Нардеп Вікторія Войцицька публічно звернулась до Ради національної безпеки України розглянути ситуацію з «енергетичною гіпермонополією Ахметова».

Наразі група Ріната Ахметова контролює понад 80% теплової енергогенерації, понад 80% видобутку енергетичного вугілля, Бурштинський енергоострів, через який може здійснюватись, але не здійснюється імпорт в Україну дешевшої електроенергії з Європи.

Питання концентрації обленерго було винесено на засідання АМКУ 18 квітня, за три дні до програшу Петра Порошенка на виборах президента. Тоді рішення відклали на тиждень.

Голосування за це рішення було роздільним – більшістю від присутніх на засіданні членів АМКУ. Їхні прізвища стануть відомі після відповіді Комітету на запит.

Нагадаємо:

  • З 2014 року року компанії українського бізнесмена Ріната Ахметова придбали активів на суму приблизно 22 млрд грн.