Кожен десятий матеріал в онлайнмедіа за час передвиборчої кампанії був замовним – ІМІ

Новини
Фото: investigator.org.ua

Кількість матеріалів з ознаками замовності в українських онлайнмедіа під час парламентської кампанії зросла вдвічі в порівнянні з президентською.

Такими є результати моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ), оприлюднені на прес-конференції, повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк повідомила, що в період президентської кампанії у інтернет-виданнях було зафіксовано 414 замовних матеріалів, тоді як під час парламентської кампанії – 849, тобто удвічі більше.

За результатами дослідження протягом червня-липня 2019 року, найбільше матеріалів з ознаками замовлення виявили на сайті 112-го каналу. Основним замовником «джинси» стала партія «Опозиційна платформа – за життя».

Також наприкінці передвиборчої кампанії було зафіксовано активне зростання чорного піару, якого було вдвічі більше, ніж під час президентської кампанії. Найбільшу кількість негативних матеріалів було розміщено проти чинного президента Володимира Зеленського та екс-президента Петра Порошенка.

«Такої кількості чорного піару ми не фіксували ще жодного разу на українських виборах. Чорний піар в онлайні склав – 12% від загальної кількості джинси. Це дуже багато. Це неприпустима ситуація. Я думаю, що журналістська спільнота мала би звернути на це увагу» , – зазначила Оксана Романюк.

Оксана Романюк, виконавча директорка ІМІ Фото: investigator.org.ua

Матеріали з ознаками замовлення публікували такі сайти : «Обозреватель», «Знай. юа», сайт каналу Newsone. При цьому замовних політичних матеріалів не було зафіксовано на сайтах «Українська правда», Liga.net, «Новое время».

Нагадаємо:

  • 20 травня новообраний президент Володимир Зеленський на інавгурації заявив, що розпускає Верховну Раду України восьмого скликання. 
  • Позачергові вибори до парламенту призначені на 21 липня.
  • У дострокових виборах до Верховної Ради України беруть участь 22 партії. Станом на 26 червня ЦВК зареєструвала 21 партію, однак після рішення Верховного суду України 29 червня Центрвиборчком також зареєстрував партію «Рух нових сил Михайла Саакашвілі».