У ростовському СІЗО фігурант сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Аділов оголосив сухе голодування

Життя

У російському Ростову-на-Дону фігурант сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» (друга група), кримськотатарський активіст Білял Аділов, затриманий 27 березня 2019 року російським силовиками в ході рейду в окупованому Криму, вже другий день тримає сухе голодування, яке він оголосив 20 серпня через нестерпні умови утримання в СІЗО №1.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката активіста Людмилу Тюренкову, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні з’ясувалося, що в зв’язку з жахливими умовами утримання Аділова в СІЗО, він оголосив сухе голодування. Тримає він її вже два дні, з 20 серпня 2019 року … По відеоконференцзв’язку видно, що Білял Аділов себе почуває погано. В процесі зверталися до медиків, медик прийшла і запропонувала виміряти йому тиск, але, природно, це нічого б не змінило, тому, в результаті, почали слухати далі», – розповіла Тюренкова.

Вона також зазначила, що до адміністрації СІЗО неодноразово зверталися фігуранти «справи Хізб ут-Тахрір», яукі там утримуються, з вимогою поліпшити умови утримання, проте, в результаті Біляла Аділова помістили в камеру з ще гіршими умовами, з вогкістю, через яку він почав задихатися. Щоб якось привернути увагу конвою, Аділов порвав дроти в камері, після чого був поміщений в карцер на 15 діб.

«Навмисно погані умови утримання фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» захист пов’язує з їх активною позицією і в питанні умов утримання, де вони намагаються домогтися змін для всіх ув’язнених, так і в суді, де вони постійно звертаються з клопотаннями, в тому числі по відведенню суддів і прокурорів. Нелюдські умови утримання Аділова в СІЗО будуть підставами для подачі додаткових скарг», – додала адвокат.

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекірова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.
  • У травні у Ростовській області РФ суди продовжили арешт всім 24 кримським татарам.
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, яких затримала ФСБ в кінці березня в окупованому Криму.