У ПАРЄ відреагували на відсутність української делегації

Новини
Лилиан Мори-Паскье фото - пресс-служба ПАСЕ

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі-Паскье шкодує через неподання повноважень української делегації на їх осінньої сесії.

Про це вона заявила під час відкриття сесії, повідомляє Укрінформ.

За її словами, співпраця і діалог з українською делегацією «важливий для неї особисто і всіх членів асамблеї».

«Адже Україна є країною-членом нашої організації. Україна може розраховувати на нашу повну підтримку. В зв’язку з цим я розчарована, що український парламент не подав повноваження своєї нової делегації до відкриття цієї сесії», – заявила вона.

При цьому президент ПАРЄ висловила надію, що Україна якомога швидше зробить це. Також вона зазначила, що ПАРЄ повинна працювати далі спільно з російської делегацій «на основі відкритого і чесного діалогу».

Делегація України в ПАРЄ своєю відсутністю на осінній сесії показує свою позицію щодо повернення делегації РФ, заявила глава української делегації в ПАРЄ Єлизавета Ясько в інтерв’ю LB.ua.

«Наше відсутність – це і є демарш. Нам потрібно в першу чергу перед французькою стороною (та й перед усіма тими, хто голосував за повернення Росії в ПАРЄ) заявити: необхідно щось змінювати або ми продовжимо саботувати роботу асамблеї. Необхідно сказати, що зараз роль і престиж цієї організації падають. Як це виглядає? Для початку нам потрібно домовитися про зустрічі. В якому форматі проходитимуть ці переговори – вирішимо пізніше», – казала Ясько.

Вона також повідомила, що президенту Франції був відправлений відповідний лист, який підписали делегації кількох країн.

Єлизавета Ясько, глава української делегації в ПАРЄ

Нагадаємо:

  • 26 червня у Страсбурзі ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покидають її сесію.
  • У регламент ПАРЄ додана норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • Делегація Верховної Ради України у ПАРЄ офіційно відмовилась від участі в осінній сесії Асамблеї з 30 вересня по 4 жовтня та в урочистостях з нагоди 70-річчя Ради Європи через повернення до роботи в ПАРЄ російської делегації без виконання вимог резолюцій Асамблеї, схвалених у відповідь на російську агресію проти України.