Мінветеранів пропонує Раді ухвалити постанову, яка допоможе ефективніше захищати права ПЦУ та її вірян у Криму

Новини
Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Мінветеранів пропонує Верховній Раді ухвалити постанову, якою Кабміну надаються повноваження щодо управління частиною майнового комплексу Кафедрального собору Православної церкви України (ПЦУ) в окупованому Сімферополі. Як вважають у міністерстві, цей документ допоможе захистити права релігійної громади Кримської єпархії ПЦУ від незаконних дій, переслідування та утисків з боку окупаційної «влади» Криму.

Про це повідомляє міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Як зазначається, міністерством підготовлений проєкт постанови Верховної Ради України «Про надання Кабінету Міністрів України повноваження щодо управління частиною майнового комплексу Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги».

«Цей акт індивідуальної дії покликаний сприяти більш ефективному захисту державою права релігійної громади Української православної церкви (Православної церкви України) на свободу віросповідання», – йдеться у повідомленні.

У Мінветеранів нагадали, що вже протягом шести років органи окупаційної адміністрації РФ у Криму системно працюють на позбавлення релігійної громади ПЦУ можливостей для задоволення своїх релігійних потреб. Зокрема, на півострові послідовно реалізується політика спрямована на знищення храмів ПЦУ.

«Порушення окупуючою державою міжнародного права у сфері релігійної свободи призвело до катастрофічного скорочення кількості церков та священнослужителів Кримської єпархії ПЦУ. До окупації на Кримському півострові налічувалось 48 релігійних громад (парафії, місії, братства, монастир), наразі залишилось – 7. А з 23 священнослужителів на півострові продовжують свою роботу лише 4», – наголосили у міністерстві.

Крім того, Кримська єпархія ПЦУ вже шість років перебуває в судових процесах як на тимчасово окупованій території та в РФ, так і в Європейському суді з прав людини, намагаючись захистити право своїх вірян відвідувати українську церкву і молитися українською мовою, додали у Мінветеранів.

Нагадаємо: 

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП — ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.
  • 10 грудня 2019 року в Києві архієпископ Климент оголосив безстрокове голодування, вимагаючи від української влади забезпечити захист релігійних свобод на території окупованого Криму і забезпечити безпеку вірним і духовенству кримської єпархії ПЦУ. 17 грудня владика Климент на прохання предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія призупинив голодування, однак заявив, що готовий знову продовжити його, якщо ситуація з правами вірян української церкви в окупованому Криму не зміниться.