Правозахисник зафіксував в 2019 році 40 смертей цивільних при перетині КПВВ на Донбасі

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Правозахисник Левон Азізян зафіксував в 2019 році 40 смертей цивільних при перетині КПВВ на Донбасі. Більшість померлих є пенсіонерами літнього віку, а до обтяжливої подорожі на контрольовану урядом територію їх спонукає відсутність засобів до існування. Найчастіше люди помирають при перетині лінії зіткнення через Станицю Луганську — 35% від усіх зафіксованих смертей. 

Про це він пише в своєму блозі на сайті Громадського ТБ.

«З-поміж 40 померлих, 32 людини померло за станом здоров’я, шість людей загинуло у ДТП, що сталося неподалік від КПВВ «Мар’їнка», двоє загинуло під час наїзду транспортного засобу на вибуховий пристрій у «сірій зоні» між КПВВ «Новотроїцьке» та смт Оленівка, яке перебуває поза контролем уряду. Тобто, 4/5 смертей сталися з природних причин в людей, яким, якщо і варто було кудись виходити з дому, то, хіба що, до медичних закладів», – пише Азізян.

За його словами, 35 померлих з 37, чий вік встановлено, були у віці 60-89 років, лише одній людині було 56. Єдиний випадок смерті молодої людини, у віці 31 року, стався під час ДТП, це був водій транспортного засобу.

«Такі дані свідчать про те, що в абсолютній більшості випадків помирають пенсіонери, а відсутність смертей у віці 90 та більше років свідчить не про їхнє міцне здоров’я, а про те, що ці люди вже навіть і не намагаються перетинати лінію зіткнення та не отримують пенсійних виплат», – пише він.

Найбільше людей померло при перетині лінії зіткнення через Станицю Луганську, таких випадків зафіксовано 14. При перетині через «Майорське» померло 11 людей, через «Мар’їнку» — 10, з них шестеро загинули в ДТП, через Новотроїцьке — 5, з них двоє загинули від вибухового пристрою.

  • Прийняттям законопроекту №2083-д про пенсії для жителів Донбасу можна зменшити смертність в чергах на КПВВ при перетині лінії розмежування. Завдяки заходам, які в ньому передбачені, пенсіонерам не буде необхідно так часто їздити на підконтрольну територію, про це заявила правозахисниця, юрист «Громадського холдингу «Група впливу» Марія Красненко, коментуючи інформацію про те, що в Донецькій і Луганській областях за 2019 рік при перетині КПВВ померло, за різними даними, від 30 до 50 осіб.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях.