Полозов вважає «процесуальним гачком» призупинення ФСБ справи моряків ВМСУ і домагається її закриття

Новини
Адвокат Микола Полозов Фото: Facebook Николай Полозов

Розслідування кримінальної справи українських моряків, захоплених російським військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, призупинено слідством ФСБ в зв’язку з неможливістю їх приїзду в Росію. Захист домагатиметься її закриття.

Про це повідомив агентству Інтерфакс російський адвокат Микола Полозов, який раніше координував роботу групи адвокатів, які захищали військовополонених українських моряків в російських судах, а тепер сам представляє їх інтереси.

«Розслідування припинено з підстав п.3 ч.1 статті 208 КПК України, в якій зазначається, що місцезнаходження обвинуваченого відомо, але його участь в слідчих діях не представляється можливим», – сказав Полозов.

Адвокат зазначив, що згідно з постановою слідчого ФСБ, з яким він ознайомився, моряки знаходяться в Україні, проте їм не рекомендований виїзд в РФ.

«Подібне рішення слідства неприйнятне. Це такий процесуальний гачок, коли справа може бути відновлена в будь-який момент і моряки оголошені в розшук, оскільки вони залишаються в статусі обвинувачуваних. Ми будемо опрацьовувати лінію захисту з метою домогтися припинення справи», – сказав він.

Також Полозов повідомив, що постанова слідчого про призупинення розслідування найближчим часом буде оскаржена в Генпрокуратуру РФ, а при необхідності і в суд.

Як повідомлялось, 27 січня у Росії слідчий слідчого управління ФСБ призупинив попереднє слідство у справі українських моряків.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.