У Донецькій області деяким переселенцям відмовляють у призначенні пенсій

Новини
пенсий

У Донецькій області деяким переселенцям відмовили в призначенні пенсії, так як надані ними довідки з роботи мають печатки невизнаних «республік» «ЛДНР».

Як йдеться в сюжеті Sigma Mariupol, юристи наполягають, що це є порушенням прав людини. За їхньою оцінкою, зазвичай, всі суди, які розглядають подібні питання, закінчуються на користь позивача.

«У разі, якщо підприємство не перереєструвалося на території України, на жаль, підтвердити страховий стаж неможливо», – зазначила завідуюча сектором маріупольського об’єднаного управління Пенсійного фонду Євгенія Антіфеева.

Тому довідка з підприємства потрібна для підтвердження стажу в тому випадку, якщо немає трудової книжки. Однак документи, які видають в невизнаних «республіках», Пенсійний фонд України не розглядає.

«Якщо інші громадяни України мають таку можливість, то вони можуть надати довідки, тому що їх підприємства залишаються на підконтрольній уряду України території. Але внутрішньо переміщені особи не мають такої можливості. І тому суди, звичайно, задовольняють позови, виходячи з того, що в конкретному випадку це є дискримінацією», – пояснила юрист Яніна Ребенкова.

В такому випадку Пенсійний фонд зобов’язаний також сплатити борг, що накопичився за час судового процесу. Але для цього з бюджету повинні виділити окремі кошти.

«Станом на сьогодні при первинному призначенні пенсії внутрішньо переміщеним особам пенсія виплачується з моменту призначення пенсії. А громадянам, яким пенсія була призначена і нарахована раніше, вона буде виплачуватися за окремим фінансуванням», – розповіла заступник начальника маріупольського об’єднаного управління Пенсійного фонду Ірина Кравець.

У Фонді додали, що заборгованість виплатять протягом 3 місяців. Але це стосується тільки тих, кому пенсію призначили нещодавно.

Нагадаємо:

  • 26 листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • Законопроєкт щодо пенсій не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в анексованому Криму. Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець пояснив, яким чином планується виплачувати пенсії і заборгованність по ним громадянам України з тимчасово окупованих територій ОРДЛО відповідно до нового законопроєкту №2083-д. За його словами, людина буде отримувати пенсію за цей місяць і автоматично ще одну пенсію за рахунок того боргу, який вже є перед цією людиною з боку України.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях. На думку правозахисників, прийняттям законопроекту №2083-д про пенсії для жителів Донбасу можна зменшити смертність в чергах на КПВВ при перетині лінії розмежування. Завдяки заходам, які в ньому передбачені, пенсіонерам не буде необхідно так часто їздити на підконтрольну територію.