Пенсії переселенцям: в Мін’юсті пояснили, як вирішити проблеми з виплатами

Новини
Фото: pfu.gov.ua

Багато переселенців при оформленні пенсії стикаються з неможливістю отримати довідку зі своєї роботи. Однак в більшості випадків, цю проблему можна вирішити, повідомляє прес-центр Міністерства юстиції України.

Відповідно до статті 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідальність за несплату страхових внесків несе підприємство-страхувальник, де працює людина, так як воно нараховує страхові внески із заробітної плати застрахованої особи.

Пенсійний фонд України не прийме довідки, видані підприємством, яке знаходиться на тимчасово непідконтрольною території України, оскільки ч. 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово ВІД України» визначено, що будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, підприємством, яке перебуває на тимчасово непідконтрольною території України, є недійсним і не створює правових наслідків.

Якщо ПФУ відмовляється внести до страхового стажу роботи період, за який підприємством не сплачено страхові внески, а страховий стаж особа набула в період, коли населені пункти, на території яких підприємства здійснювали господарську діяльність, перебували під контролем української влади, і такі підприємства були утворені в відповідно до законодавства України потрібно звернутися з відповідною позовною заявою до суду.

Документи, видані підприємствами, органами та установами, що перебувають на тимчасово непідконтрольною території України, визначеної Верховною Радою України, як виняток, можуть прийматися до уваги судом і оцінюватися в сукупності з іншими доказами в їх сукупності і взаємозв’язку, зокрема, при розгляді справ.

У Пенсійному фонді України (ПФУ) пояснили, яким чином переселенці або жителі непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей можуть оформити пенсію. Громадянам, які проживають на окупованому Донбасі, один раз доведеться особисто відвідати Пенсійний фонд.

Нагадаємо:

  • За інформацією віце-прем’єра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова, на сьогодні 272 тисячі пенсіонерів, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, чекають відкриття КПВВ на лінії розмежування, аби нарешті отримати пенсії, які накопичились на їх рахунках за час карантину. Кабмін, Пенсійний фонд і Ощадбанк готові до соцвиплат.
  • Ощадбанк ввів електронну чергу для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Система призначена для того, щоб уникнути великих черг після повного відкриття контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на лінії розмежування.
  • Для пенсіонерів в Україні хочуть спростити режим пропуску через КПВВ на Донбасі і Криму.