Вже в жовтні переселенці зможуть користуватись цифровою довідкою ВПО замість паперової – Мінреінтеграції

Новини
Фото: investigator.org.ua

Вже з жовтня довідка внутрішньо переміщеної особи (ВПО) буде доступна в електронній формі в мобільному додатку державних електронних послуг «Дія». Переселенці зможуть використовувати її замість паперової довідки для отримання державних послуг та соціальної допомоги.

Про це повідомляє міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Розробку електронної версії довідки ВПО вже розпочало міністерство цифрової трансформації спільно з міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та міністерством соціальної політики.

Відповідний Меморандум в рамках співпраці було підписано між Мінреінтеграції та Мінсоцполітики.

«В рамках цієї співпраці, на першому етапі, довідка ВПО в електронній формі буде доступна для всіх, хто її має, після реєстрації в мобільному додатку «Дія». Нині у Кабміні працюють над тим, аби змінити нормативно-правову базу, аби ця цифрова довідка мала таку ж законну силу для всіх органів влади, як і паперова», – йдеться у повідомленні.

На другому етапі реалізації проєкту з цифровізації послуг для ВПО, через додаток цю довідку можна буде надсилати в державні органи влади в електронній формі для отримання державних послуг та соціальної допомоги.

Також у мобільному додатку «Дія» довідку ВПО можна буде переоформити або оформити для нових зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб, не виходячи з дому.

«Для 1,5 мільйона людей з жовтня більше не треба буде носити з собою цю паперову довідку ВПО. Її можна показувати з мобільного додатку «Дія» там, де таку довідку вимагають. Всі органи державної влади зможуть в режимі реального часу перевіряти, що вона діюча», – зазначив заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Снавер Сейтхалілєв. За його словами, батьки зможуть надавати довідку ВПО в електронній формі зі свого мобільного додатку «Дія» за своїх дітей.

В свою чергу Мінсоцполітики повідомляє, що координація дій двох відомств дозволить підвищити ефективність надання соціальних послуг для ВПО, значно скоротити у часі процедуру подачі документів для призначення грошових допомог, спростити отримання адміністративних послуг та взаємодію із державними органами.

Зокрема для переселенців вперше передбачається можливість отримання довідок ВПО та подачі документів стосовно призначення щомісячної адресної грошової допомоги, покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг у Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП).

При цьому умови Меморандуму передбачають удосконалення нормативно-правової бази щодо забезпечення доступу Мінреінтеграції до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО, відповідальним за забезпечення формування та ведення якої є Мінсоцполітики, для одержання актуальної та повної інформації щодо переселнців.

Окрім цього, у рамках реалізації положень Меморандуму Мінреінтеграції та Мінсоцполітики спільно з Мінцифри опрацьовує правові та технічні аспекти забезпечення можливості для переселенців отримувати в онлайн-режимі електронну довідку про статус ВПО, подавати заяву на отримання державних соціальних допомог, інших державних послуг та сервісів в електронній формі через Єдиний веб-портал електронних послуг «Дія».

Нагадаємо:

  • Правозахисники пояснили, для чого переселенці мають отримувати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які переваги вона надає, та чи можна від неї відмовитись, якщо громадянин, що переселився з окупованої території Донбасу або Криму, не має потреби у її використанні.
  • Правозахисниця розповіла, що таке довідка ВПЛ, як і для чого її потрібно отримувати переселенцям.
  • Правозахисники роз’яснили, що є правдою, а що міфом при отриманні і використанні довідки переселенця.