Суд призупинив до рішення ВС розгляд апеляції ПриватБанку у справі про виплату компаніям Суркісів $350 млн

Новини
ПриватБанк
Фото: rbc.ua

Київський апеляційний суд у четвер за власною ініціативою призупинив до завершення перегляду Верховним Судом справи по суті розгляд апеляційної скарги ПриватБанку на рішення судді Печерського райсуду Сергія Вовка про примусове виконання рішення цього самого суду від 2017 року щодо зобов’язання банку обслуговувати депозити компаній братів Суркісів, заборгованість за якими позивачі оцінюють у $350 млн.

«Суд за власною ініціативою призупинив розгляд апеляційної скарги до завершення перегляду справи Верховним Судом», – повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в прес-службі ПриватБанку в четвер.

У прес-службі також зазначили, що суд відхилив клопотання ПриватБанку стосовно призупинення дії рішення Печерського райсуду Києва про виплату банком компаніям Суркісів $350 млн.

Банк подав клопотання про призупинення рішення з огляду на зупинення Верховним Судом дії рішення Печерського райсуду по суті від 2017 року про зобов’язання банку обслуговувати депозити офшорів Суркісів.

Як повідомлялось, 15 червня 2020 року Велика палата Верховного Суду частково задовольнила касаційну скаргу НБУ, Кабінету Міністрів і ПриватБанку, скасувавши рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім’ї Суркісів про скасування рішень НБУ щодо визнання їх пов’язаними з ПриватБанком особами та визнання недійсними договорів обміну їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 року Кабмін України ухвалив рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним. Ексвласники банку вважають проведену націоналізацію, у результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них відшкодування збитку. Наразі сторони ведуть судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях.
  • Залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд дол.
  • В грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Ігора Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyn Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservices Ltd., які імовірно їм належать або знаходяться під їх контролем. Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Боголюбова і зазначених шести компаній на суму понад 2,5 млрд дол.
  • 4 грудня 2018 року Високий суд Лондона визнав таким, що не відповідає його юрисдикції, позов ПриватБанку, вважаючи, що його було подано проти британських компаній, щоб притягнути до провадження Коломойського та Боголюбова. Банк оскаржив це рішення, і 15 жовтня 2019 року Апеляційний суд Англії та Уельсу став на його бік. Припис суду про всесвітній арешт активів залишився чинним до винесення судового рішення по суті. Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що банк має достатню для судового розгляду справу для повного відшкодування 1,9 млрд дол. (включно з відсотками – 3 млрд дол.), як заявлено в позовних вимогах. Коломойський і Боголюбов намагалися оскаржити це рішення у Верховному суді, але програли.