Правозахисники пояснили, як діяти мешканцям ОРДЛО, які здали документи на оформлення закордонного паспорта, але не встигли їх забрати через закриття КПВВ

Новини
Фото: facebook.com/passportcenterua

Правозахисники пояснили, що робити мешканцям ОРДЛО, які здали документи для оформлення паспорта для виїзду закордон, проте не встигли вчасно його забрати через обмеження роботи КПВВ на лінії розмежування.

Про це повідомляє Норвезька рада у справах біженців в Україні (NRC).

Як зазначають правозахисники, загальний строк зберігання паспортних документів не може перевищувати один рік.

«Однак, якщо ви не отримали виготовлений паспорт протягом року з дня його оформлення, то строк зберігання може бути продовжено за письмовим зверненням особи із зазначенням кінцевого строку зберігання. Таку заяву можна подати особисто, через відділення поштового зв`язку або надіслати електронною поштою», – йдеться у повідомленні.

Адреси територіальних управлінь Державної міграційної служби для подання такої заяви: https://dmsu.gov.ua/pro-dms/struktura-ta-kontakti/teritorialni-organi-dms.html

Також правозахисники вказують, що питання зберігання паспортних документів є досить розповсюдженим і стосується не лише «закордонних» паспортів, а й «внутрішніх» паспортів у вигляді ID-картки.

На сьогодні постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» дію адаптивних карантинних та обмежувальних заходів продовжено до 28.02.2021 року.

Отже, строк зберігання в один рік буде рахуватися тільки після скасування карантинних заходів на законодавчому рівні.

Нагадаємо:

  • Правозахисники пояснили, що буде з новим українським паспортом, який оформив житель ОРДЛО, але не може забрати його з міграційної служби, оскільки не має можливості виїхати з непідконтрольною території через закриті КПВВ на лінії розмежування на Донбасі.
  • З 1 січня 2021 року в Україні збільшилася вартість виготовлення біометричних паспортів: внутрішнього паспорта у вигляді ID-карти, паспорта громадянина України для виїзду за кордон і посвідок на тимчасове та постійне проживання.
  • Правозахисники підготували інформаційну листівку для мешканців Донбасу та переселенців, як оформити біометричні документи, що посвідчують особу, зокрема ID-картку та закордонний паспорт.