США в ОБСЄ закликали РФ повернути Крим Україні і припинити агресію в Чорному і Азовському морях

Новини

США під час засідання Постійної ради ОБСЄ закликали РФ повернути Крим Україні і припинити агресію в Чорному і Азовському морях.

Про це заявив заступник глави місії США в ОБСЄ Кортні Аустріан, пише Радіо Свобода.

«27 лютого виповнюється сім років з тих пір, як «зелені чоловічки» вперше з’явилися на Кримському півострові, поклавши початок російської окупації. Протягом останніх семи років Росія переслідує кримських татар, етнічних українців та інших противників окупації. Російські окупаційні власті переслідують, затримують, заарештовують і переслідують тих, хто насмілюється виступати проти Москви і критикувати її репресивні заходи. Кремль мобілізує тисячі молодих кримчан до Збройних сил Росії і переслідує тих, хто відмовляється служити в збройних силах держави, що окуповує. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо передбачувану анексію Криму Росією. Ми приєднуємося до наших європейських і іншим партнерам в заяві про те, що наші санкції щодо Мінська щодо Росії залишаться в силі до тих пір, поки вона повністю не виконає свої Мінські зобов’язання. Санкції щодо Криму будуть діяти до тих пір, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні», – йдеться в заяві Аустріан.

З ініціативи України 23 лютого відбудеться засідання Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй з ситуації на окупованих територіях Криму і Донбасу.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда оголосила щодо завершення попереднього розслідування у справі «Ситуація в Україні»: потенцiйнi справи, якi можуть з’явитися на пiдставi розслiдування, були б допустимими у судi. Наступним кроком в цьому процесi має бути звернення до суддів Палати попереднього провадження Суду за дозволом на розслiдування.

За шість років, які минули з часу незаконної окупації Криму Росією, через політичні, релігійні переслідування та незгоду з окупацією півострів вимушено покинули понад 48 тисяч громадян України, серед яких значна частина кримських татар. Водночас Росія продовжує незаконно переміщувати до Криму своїх громадян, що є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

5 грудня Офіс прокурора МКС опублікував звіт про діяльність за попереднім розслідуванням за 2019 рік, в якому кваліфікує ситуацію в Криму, як стан окупації, а ситуацію на Донбасі як міжнародний і неміжнародний збройний конфлікт. 6 грудня документ було презентовано у рамках 18 Асамблеї держав-учасниць Римського статуту прокурором МКС.

Нагадаємо: 

  • Прокуратура АРК у взаємодії з громадськими правозахисними організаціями подала вже 6 інформаційних повідомлень прокурору МКС про воєнні злочини і злочини проти людяності, які здійснюються в окупованому Росією Криму.
  • 6 грудня Генпрокуратура України і правозахисники підготували та передали до МКС чергове інформаційне повідомлення щодо вчинення Росією воєнних злочинів на Донбасі під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. В ньому, зокрема, йдеться про позасудові страти та насильницькі зникнення полонених українських військовослужбовців.
  • Уже 6 років триває російська військова агресія проти України. Якщо у випадку з Кримом Україна відразу визначила ситуацію як тимчасову окупацію, то з класифікацією збройного конфлікту на Донбасі все дещо складніше. Зокрема, тому, що Україна досі не в повному обсязі імплементувала положення міжнародного гуманітарного права в національну правову систему.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Конфлікт або війна: право проти політичної доцільності.
  • Також дивіться відеоблог Микити Панасенка Невідворотність покарання за агресію в Україні