Венедіктова так і не назвала справжню причину відсторонення Мамедова від «департаменту війни». Є тільки два листи з СБУ – Скрипник

Новини
Гюндуз Мамедов, заступник Генпрокурора Фото: ZN.UA

Ситуація з Департаментом нагляду за кримінальними справами щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту («департамент війни») як і раніше залишається серйозною і пов’язана з ризиком для всебічного розслідування воєнних злочинів.

До такого висновку прийшли правозахисники після зустрічі з Генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою, організованої після «брифінгу на стільцях», розповіла глава Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, повідомляє КПГ.

За її словами, після двогодинної зустрічі з главою ОГП правозахисники так і не дізналися, що стало причиною відсторонення Гюндуза Мамедова.

«Хоча зустріч тривала більше двох годин, ми так і не отримали відповідь на головне питання: що реально стало причиною такого різкого рішення (призначення Якубовського та перепідпорядкування департаменту)? Нам пояснили, що Венедіктова отримала від СБУ два листи, які стали основою того, що Гюндуз Мамедов більше не має доступу до державної таємниці. Однак реальних причин, які б підтверджували усунення Мамедова, не було названо. Більш того, Ірина Венедіктова сказала, що готова і надалі співпрацювати з Гюндузом Мамедовим з питань розслідування воєнних злочинів. І це дивно: якщо до нього є претензії, то як з ним збираються працювати? Тому наші побоювання, що це може бути політично мотивоване рішення, що це бажання особисто впливати на розслідування, пов’язані, в тому числі, і з Медведчуком, і з MH17, і військовими злочинами на окупованих територіях, чітко підтвердилися», – сказала Ольга Скрипник.

За словами Скрипник, при цьому Ірина Венедіктова запевняла, що ніяких інших кадрових змін в роботі по Криму і Донбасу більше не буде.

Фото: Микола Мирний / ZMINA

«Однак ми не вважаємо, що необхідно підтримувати альтернативні варіанти: якщо немає серйозних причин для відсторонення Гюндуза Мамедова, значить, він не повинен бути відсторонений. На даний момент правозахисники, які працюють з темами Криму і Донбасу, не бачать інших кандидатур в прокуратурі для роботи в «департаменті війни», ефективність якого підтверджена конкретними результатами вже проведеної роботи», – підкреслила глава КПГ.

Як зазначає Скрипник, ситуація з «департаментом війни» як і раніше залишається серйозним ризиком для розслідування воєннихзлочинів.

«Ситуація, що склалася призводить до серйозних ризиків: якщо є сумніви, недовіру до рішень керівництва відомства, створюється загроза для всього департаменту. Якщо ми не можемо довіряти, як постраждалі, жертви, свідки будуть співпрацювати з держдепартаментом, навіть якщо залишаться прокурори, які працюють в конкретних справах? Якщо немає ефективного керівництва, немає довіри до нього, про які результати може йти мова?», – каже правозахисниця.

Як повідомлялось, українські правозахисники, юристи та рідні жертв збройного конфлікту звернулись до іноземних посольств та представництв міжнародних організацій в Україні рекомендувати Генпрокурорці Ірини Венедіктовій повернути Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, у підпорядкування заступнику генпрокурора Гюндузу Мамедову, який його створив та має для цього відповідні знання та досвід. Вони також просили президента Укоаїни забезпечити незалежність департаменту, який генпрокурорка забрала у Мамедова.

Правозахисники зажадали від Генпрокурорки Ірини Венедіктової повернути у підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова Департамент нагляду за кримінальними справами щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, керівництво яким Венедіктова спочатку передала заступнику генпрокурора Максиму Якубовському, а через день перепідпорядкувала собі.

Волюнтаризм генпрокурорки Ірини Венедіктової може призвести до обнулення або різкого гальмування низки важливих процесів напередодні Кримського саміту і рішення Міжнародного кримінального суду щодо «ситуації в Україні», пише Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань в своєму матеріалі Як поцілити Україні в обидві ноги для видання ZN.UA.

Нагадаємо:

  • 18 жовтня 2019 року Генпрокурор України Руслан Рябошапка призначив прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова заступником генпрокурора.
  • Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту створено наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки у грудні 2019 року. Департаментом керує заступник генпрокурора, екс-прокурор АРК Гюндуз Мамедов.
  • 29 червня 2021 року Генпрокурорка Венедіктова підписала наказ, відповідно до якого «департамент війни» був виведений з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова та переданий в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовскому.
  • 30 червня 2021 року Венедіктова вивела Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, з підпорядкування  Максима Якубовського і підпорядкувала його собі.