СБУ опублікувала відео з Медведчуком, який дає свідчення на Порошенка

Новини

Кум Володимира Путіна, нардеп Віктор Медведчук, якого підозрюють у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного палива. Затриманий Службою безпеки України Віктор Медведчук дав свідчення проти Петра Порошенка.

Відео зі свідченнями Медведчука опублікувала Служба безпеки України.

Медведчук заявив, що нібито п’ятий президент України Петро Порошенко не лише звернувся до нього з «проханням зв’язатися з керівництвом Росії, а й забезпечив ухвалення необхідних рішень у всіх українських інстанціях».

Медведчук запевняє, що «питаннями трубопроводу він займався на прохання експрезидента».

За інформацією Медведчука, «за рік роботи трубопровід заробив для його власників удвічі більше коштів, ніж було вкладено у його викуп – до 42 млн. доларів США. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачування дизеля через магістраль припинилося».

Медведчук розповів деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих «Л/ДНР».

«У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями та тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему», – заявив Медведчук.

Медведчук назвав «причетних до схеми»: Макар Пасенюк, Валерія Гонтарева, Ігор Кононенко, Володимир Демчишин, генпрокурор та голова МВС.

Адвокат п’ятого президента Петра Порошенка Ігор Головань заявив, що слова кума Путіна Віктора Медведчука про причетність Порошенка до незаконної схеми торгівлі вугіллям та відчуження трубопроводу не відповідають дійсності.

«На нашу думку, взагалі те, що робить СБУ – це виключно піар. По-перше, це не їхня справа, цим має займатися ГБР. І те, що про це говорить СБУ – це підтверджує, що тут нічого спільного з правдою та законом ні», – сказав Головань у коментарі «Суспільному».

Як заявив Головань, рішення оприлюднити свідчення Медведчука пов’язане із судовим засіданням у справі п’ятого президента.

На 23 травня призначено судове засідання щодо арешту на майна Порошенка. Адвокат розцінює повідомлення СБУ як «тиск на суд».

Як повідомлялось, в лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд за клопотанням детективів НАБУ та прокурорів САП наклав арешт на майно технологічного комплексу розташованої на території України частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», яку приватизувало ТОВ «Прикарпатзахідтранс», що афільоване з Віктором Медведчуком.

ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс» зі статутним капіталом 105,56 млн грн належить «Нафтобітумному заводу» (51%), International Trading Partners (48% якої пов’язують із Віктором Медведчуком) та громадянину Німеччини Анатолію Шеферу (1%).

Укртранснафта підписала із Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА) договір на управління терміном на 5 років українською частиною нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», яка незаконно перейшла у власність ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс», що афільоване головою політради ОПЗЖ Віктором Медведчуком та була арештована Вищим антикорупційним судом.

Петро Порошенко категорично відкидав оприлюднені в програмі Bihus.Info повідомлення про те, що він нібито був готовий обміняти так звану «трубу Медведчука» на «Севморзавод» в окупованому Севастополі.

24 лютого 2021 року Вищий антикорупційний суд за клопотанням детективів НАБУ та прокурорів САП наклав арешт на майно технологічного комплексу розташованої на території України частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», яку приватизувало ТОВ «Прикарпатзахідтранс», що афільоване головою політради партії «Опозиційний блок – За життя» Віктором Медведчуком.

19 лютого 2021 року РНБО України ввела санкції проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб, в тому числі стосовно нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука і його дружини, телеведучої Оксани Марченко, а також кількох громадян РФ. Також РНБО доручила Кабміну вжити необхідних заходів для повернення в державну власність частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», що проходить територією України.

19 лютого 20121 року ці рішення РНБО були введені в дію указами президента №64/2021 та №66/2021, відповідно.

Редакція Bihus.Info отримала і проаналізувала записи розмов підозрюваного у держзраді Віктора Медведчука з керівництвом Росії та бойовиками на Донбасі за 2014-2017 роки. У першій частині журналісти характеризують його відносини з президентом РФ Володимиром Путіним, президентом України Петром Порошенком та представниками так званих «ДНР» та «ЛНР».

11 травня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).

13 мая 2021 года Печерський райсуд Києва обрав для Віктора Медведчука запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 9 липня. Кум Володимира Путіна підозрюється у державній зраді та готуванні до порушення звичаїв війни, вчиненого у змові групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 15, ст 438 КК України). 

  • Центр журналістських розслідувань оприлюднив документи, які свідчать, що російська компанія «Новые проекты», яку слідство пов’язує з нардепом і олігархом Віктором Медведчуком, буде використовувати для буріння свердловини на ділянці Глибока Прикерченського шельфу вкрадену в України СПБУ «Петро Годованець» та буксир «Федір Урюпін».
  • Перехоплені українською розвідкою розмови олігарха, нардепа і лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука із топ-чиновниками агресорки Росії відкривають чимало прихованих сторінок в історії країни з 2014 року, серед яких і ті, що стосуються окупації Криму.
  • Тепер у Віктора Медведчука і його партнера Тараса Козака є підозри у вчиненні державної зради і порушенні законів і звичаїв війни, тобто, воєнного злочину — розкрадання національних активів на окупованій території Криму. А у суспільства — великий запит на якісне розслідування і справедливий вирок для фігурантів справи. Відтак зупинимось на найслабшій, на погляд Центру журналістських розслідувань, ланці справи Медведчука. Це епізод із отриманням компанією «Новые проекты» ліцензії РФ на видобуток вуглеводнів на ділянці Глибока на захопленому РФ шельфі Чорного моря та передачу окупантам документації на родовище. 
  • Як виявило розслідування ЦЖР Глибока пастка у справі Медведчука, буріння першої свердловини мало розпочатись найближчим часом, причому, із задіянням вкрадених в України самопідйомних бурових установок (СПБУ) та суден флоту «Чорноморнафтогазу». Однак слідство не бере до уваги дуже важливі обставини, які можуть розвалити справу.