У питанні миротворців ООН на Донбасі є певні зрушення – Порошенко

Донбас

Україна прагне до введення миротворчої місії під егідою ООН на Донбасі, і в цьому питанні є певні зрушення.

Про це в інтерв’ю діловій газеті Handelsblatt заявив президент Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави, передає Центр журналістських розслідувань.

«Уже є деякі зрушення в цьому: коли я в 2015 році вперше виступив з вимогою до ООН про направлення «блакитних касок», всі були проти, у американських і європейських друзів теж були сумніви. Під час моєї зустрічі з президентом Трампом в червні 2017 року він підтвердив свою готовність підтримати таку місію ООН, щоб звільнити частину України від російських окупаційних військ», – сказав Порошенко.

За його словами, є відмінності між українською та російською позиціями про впровадження миротворчої місії.

«Росія прагне розмістити» блакитні каски «вздовж контактної лінії, щоб вони не заважали окупаційним військам. Це неприйнятно. Пізніше Росія погодилася на те, щоб вони працювали по всій території, але, за задумом РФ, вони повинні супроводжувати виключно спостерігачів СММ ОБСЄ. Ми ж хочемо, щоб миротворці роззброювали НВФ, захищали там місцевих жителів і здійснювали контроль над надходженням і переміщенням військової техніки. і, звичайно, вони повинні контролювати частину українсько-російського кордону, тимчасово непідконтрольною Україні», – сказав Порошенко.

На питання, як повинні діяти Берлін і Брюссель, президент заявив: «Терміново подбати про те, щоб ми змогли отримати мандат РБ ООН і режим тиші».

«Адже під час триваючих збройних зіткнень миротворці не зможуть там провести дислокацію. І наші західні партнери і далі повинні усвідомлювати, що санкції є надзвичайно ефективним інструментом – тільки вони можуть змусити Путіна сісти за стіл переговорів. Якщо російська агресія триватиме, санкції буде потрібно поглибити», – додав Порошенко.

Він зазначив, що Україна потребує єдності і міцності ЄС і солідарності з нашою державою: «Найбільше ми потребуємо єдиному і сильному ЄС, а також в його солідарності з Україною, а на даному етапі – перш за все в напрямку миротворців ООН в Україні» .

«На сході України не існує ніякого замороженого конфлікту, а має місце збройна агресія Росії проти України. … Путіну варто нам нарешті пояснити, чому він до сих пір не дозволяє розміщення там миротворчої місії, покликаної нарешті принести мир», – зазначив Порошенко.

Нагадаємо, 5 вересня 2017 року президент РФ Володимир Путін заявив, що допускає присутність миротворців ООН на Донбасі, однак вважає, що миротворчі сили повинні знаходитися виключно на лінії розмежування. Він також дав МЗС РФ доручення внести відповідну резолюцію до Радбезу ООН.

Україна ознайомила Радбез ООН зі своєю позицією щодо введення миротворців на Донбас і має напоготові власний проект резолюції про це. Але перед запуском міжнародного контингенту наполягає на виведенні РФ її найманців і зброї зі Сходу країни. Крім того, на думку України, миротворці повинні перебувати на всій території окупованого Донбасу. При цьому в рядах миротворців ООН не повинно бути військовослужбовців або громадян РФ.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що введення миротворчої місії ООН дозволить Україні взяти контроль над ділянкою російсько-українського кордону.

30 жовтня 2017 року Курт Волкер заявив, що РФ має вивести своїх військових з непідконтрольних українському уряду районів Донецької та Луганської областей, що є необхідною умовою для введення миротворчої місії ООН на Донбас.

29 січня 2018 року Курт Волкер за підсумками зустрічі з помічником президента РФ Владиславом Сурковим, яка відбулася 26 січня в Дубаї, повідомив, що Росія готова до того, щоб миротворча місія ООН на Донбасі розміщувалася не тільки на лінії зіткнення в Донбасі, а на широких його територіях.