У Криму налагодили бізнес по отриманню на материку паспортів для безвізового в’їзду в ЄС – Джемілєв

Крим

В окупованому Криму налагодили бізнес по отриманню на материковій Україні паспортів для безвізового в’їзду в Євросоюз.

Про це заявив лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв на прес-конференції в Херсонській облдержадміністрації, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Укрінформ».

«Отримуємо інформацію, що автобусами приїжджають з Севастополя люди, за дуже короткий час отримують ці безвізи, і їдуть, а інші громадяни, в тому числі кримські татари, етнічні українці, які принципово не платять ніяких незаконних грошей, змушені по кілька разів приїжджати (на материкову Україну для оформлення паспорта – ред.)», – розповів Джемілєв.

Він також заявив, що під час зустрічі в Меджлісі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним йшлося про те, щоб створити комісію за участю саме тих жителів Криму, які краще знають і півострів і людей, що живуть там, «щоб ця комісія давала свої висновки по тим кримчанам, які хочуть отримати український паспорт для безвіза».

Джемілєв заявив, що Рада нацбезпеки і оборони України в найближчі дні розгляне ситуацію, яка склалася в Херсонській області в прикордонних з Кримом районах, і наявні проблеми жителів півострова.

«Ми тут розглядали питання отримання освіти нашими співвітчизниками, які зараз знаходяться в умовах окупації, ситуацію переміщених осіб, які змушені були після окупації покинути півострів, а також ситуацію в прикордонних районах. Ця поїздка була ініційована нами самими, але вона узгоджена як з президентом країни , так і з Радою національної безпеки і оборони. За результатами проведених зустрічей, отриманої інформації, ми підготуємо аналітичну довідку, яка буде розглянута Радою національної б езопасності і оборони в найближчі дні, і будуть прийняті відповідні рішення», – розповів Джемілєв.

За його словами, була отримана негативна інформація про стан активів прикордонних з Кримом районах явищах, а також щодо вирішення проблем кримчан. «Особливо в області, скажімо, видачі паспортів. Тут явні елементи корупції, а також беззаконня щодо цих осіб (жителів Криму – ред.)», – підкреслив Джемілєв.