У Криму не можуть знайти покупців на віджате майно Коломойського

Крим
АЗС компанії «Укрнафта» в Криму Фото: bloknot.ru

«Влада» окупованого Криму не може знайти потенційних покупців на майно, віджате в українського олігарха Ігоря Коломойського в ході так званої «націоналізації по-кримськи».

Про це у вівторок, 23 січня, повідомив журналістам так званий «глава Криму» Сергій Аксенов, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство РІА Новини Крим.

«Все майно регулярно виставляється на продаж. Заправки двічі виставляли на аукціон, але не було заявок на придбання. Багатьох покупців доводиться умовляти, в ручному режимі зв’язуватися, індивідуально розсилати документи та пропозиції по різним великим організаціям. Ми самі приваблюємо інвесторів і покупців. Але купівельна спроможність, на жаль, залишає бажати кращого», – сказав Аксенов.

За його словами, кримська «влада» навіть готова знизити вартість цих об’єктів заради їх продажу.

«Думаю, вже після закінчення президентської кампанії ринок пожвавиться. Зазвичай у нас основні покупки відбуваються до літа. Чекаємо поліпшень», – додав Аксенов.

Він зазначив, що за 2 роки в Криму було продано майно Коломойського на 1,8 млрд рублів. Ці кошти пішли на погашення заборгованості перед кримськими вкладниками «ПриватБанку», що раніше належав олігархові, загальна сума якої становить понад 5 млрд рублів.

Нагадаємо, 3 вересня 2014 року «Держрада Криму» ухвалила рішення «націоналізувати» майно «Приватбанку» та інших компаній групи «Приват» українського бізнесмена Ігоря Коломойського, яке знаходиться на території півострова. В цілому перелік майна включає 89 об’єктів. Зокрема, був «націоналізований» санаторій «Форос», який відносять до активів Коломойського.

3 лютого 2015 року в Криму пройшов аукціон, в ході якого «Форос» купила Федерація незалежних профспілок Республіки Татарстан за 1,429 млр. руб.

«Влада» Криму заявила, що планує виставити на конкурс мережу автозаправних станцій компанії «Укрнафта», які контролював Коломойський. АЗС після «націоналізації» були передані в управління Феодосійського нафтотерміналу, як одному з підрозділів компанії «Чорноморнафтогаз», також «націоналізованої» після окупації півострова, і почали роботу під брендом ГОСТ.

У липні 2015 року «Приватбанк» ініціював позов до РФ в міжнародний арбітраж в Гаазі з вимогою відшкодувати збиток від втрати активів в Криму. Коломойський вважає, що компанії, які втратили своє майно в Криму після анексії, можуть пред’явити позови до Росії на загальну суму в $ 2 млрд.

У лютому 2016 року стало відомо, що 5 компаній Ігоря Коломойського: «Укрінтерінвест» (Дніпропетровськ), ПАТ «ДніпроАзот» (Дніпродзержинськ), «Лугзор» (Київ), «Лібсет» (Київ) і «Аберон ЛТД» (Дніпропетровськ) подали в Гаазький арбітраж позов з вимогою від Росії компенсації за захоплені активи в окупованому Криму.

5 грудня 2017 року «міністр майнових і земельних відносин Криму» Анна Анюхина заявила, що аукціони з продажу ряду об’єктів, які належали Ігорю Коломойському , відбудуться до кінця року, однак потенційні покупці цього майна поки не з’явилися.

27 грудня 2017 року так званий «Госсовєт Криму» дав згоду на продаж майна, що належить Коломойському. Йдеться про санаторій, готель і автозаправну станцію.