Міноборони створило спецструктуру для інтеграції винищувачів F-16 у загальну систему Сил оборони України

Влада

При Міністерстві оборони створено спеціальну структуру для організації всебічного забезпечення неперервного процесу інтеграції багатоцільового літака F-16 у загальну систему Сил оборони України.

Про це повідомив перший заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

“Програма матиме два етапи розгортання:

1. “Швидкий трек”, розрахований до кінця 2024 року.
2. “Масштабування”.

Основними напрямами роботи стануть:

– підтримка та розвиток інфраструктури аеродромів (авіаційних баз);
– всебічний захист аеродромної інфраструктури, включаючи систему ППО;
– відбір та навчання льотного складу й іншого авіаційного персоналу;
– підтримка життєвого циклу літаків і логістичне супроводження;
– міжнародна комунікація та інші юридичні, фінансові, безпекові і адміністративні функції”, – йдеться в повідомленні.

За словами Павлюка, одним із ключових пріоритетів є розвиток спроможностей тактичної авіації Повітряних Сил ЗСУ, а разом із цим і переозброєння авіаційних бригад.

“Станом на листопад 2023 року за сприяння іноземних експертів в Україні продовжується оцінка аеродромів для багатоцільових винищувачів, а перші українські льотчики та інженери продовжують навчання на F-16, яке розпочалося у серпні цьогоріч”, – підсумував генерал.

На військово-повітряній базі Фетешті у Румунії почалося навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Президенти США та України Джо Байден та Володимир Зеленський обговорили прискорення надання Сполученими Штатами дозволів іншим країнам на передачу своїх винищувачів F-16 для потреб українських Збройних Сил.

Як повідомлялось, 20 серпня 2023 року під час візиту до Нідерландів Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди та Данія передадуть Україні винищувачі F-16

Володимир Зеленський подякував прем’єр-міністрам Нідерландів Марку Рютте, Данії Метте Фредеріксен, а також президенту США Джо Байдену за рішення надати українським Повітряним Силам винищувачі F-16.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter