Уничтожение ВСУ БДК «Цезарь Куников», милитаризация украинских детей на ВОТ, убийство российскими военными настоятеля храма ПЦУ: обзор событий за неделю

Война
ВДК "Цезар Куніков". Фото: losbarcosdeeugenio.com
Российский БДК «Цезарь Куников», снятый во время атаки камерой украинского морского дрона. 14.02.2024

Обзор важнейших новостей за неделю, 12—18 февраля 2024 года, на временно оккупированных российскими войсками территориях Херсонской, Запорожской областей Украины и Крыма.

Херсонська область

Російські окупанти обвинувачують свого ставленика Андрія Харитонова, директора незаконно створеного ними підприємства «Херсонский морской торговый порт» у махінаціях з майном, закупівлею товарів і послуг, а також у небажанні працювати. Вони скаржаться, що Харитонов разом зі своєю заступницею Тетяною Ясенчук виїжджають додому на Кримський півострів щочетверга, не очікуючи на завершення робочого тижня.

***

Більше трьох місяців російські окупанти незаконно утримують в полоні трьох цивільних мешканців Горностаївки Каховського району Херсонщини – 23-річного Дениса Шума і 22-річних Івана і Антона Штепів. Їх позбавили волі ще в листопаді 2023 року. Загарбники досі викрадають тут цивільних, але переважно утримують їх у неволі один або декілька днів.

Денис Шум Фото з соцмереж

Денис Шум Фото з соцмереж

Російські окупанти «засвітили» у своїх пабліках частину вивезених незадовго до нового року підопічних будинку для літніх людей з села Першопокровка Нижньосірогозької громади Генічеського району Херсонської області. Вони опинилися в будинку-інтернаті для громадян похилого віку, розташованому в селі Чумацький Шлях Новотроїцької громади – майже в 80 км від Першопокровки. Куди вивезли решту стареньких і як довго вони залишатимуться на нинішньому місці – невідомо.

***

За вбивство в листопаді 2023 року в селищі Горностаївка Каховського району Херсонщини незаконно затриманого 28-річного Руслана Руснака російські окупанти кинули на підвал майже все керівництво своєї так званої місцевої «поліції». Серед затриманих: Андрєй Полєвщіков, начальник «отдела МВД «Горностаевский», його заступник, начальник «уголовного розыска» і два «оперуповноважених». Такі жорсткі заходи окупанти були вимушені застосувати до своїх поплічників через те, що інформація про вбивство Руснака була розповсюджена правозахисниками по всьому світу.

Руслан Руснак Фото з соцмереж

28-річна вихователька Тетяна Нечепуренко, мешканка Любимівки Каховського району Херсонщини визнана винною в державній зраді. За те, що вона незаконно очолила захоплені окупантами розташовані в Каховці ясла-садки №3 «Веселка» і №8 «Іскорка» вона заочно отримала 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна. Першим про її злочин повідомляв ЦЖР – щонайменше дві наші публікації лягли в основу обвинувачення і згадуються в матеріалах справи.

***

Російські загарбники закатували до смерті 59-річного Степана Подольчака, настоятеля храму Православної церкви України в селищі Каланчак Скадовського району Херсонщини. За кілька днів до того священника викрали з його помешкання. За словами місцевих мешканців, останні два тижні окупанти поводять себе дуже агресивно і жорстоко знущаються над цивільними.

Степан Подольчак, настоятель храму Православної церкви України в селищі Каланчак на Херсонщині. Фото з соцмереж

Віктора Семка, мешканця села Трифонівка Великоолександрівської громади Бериславського району затримали ще в грудні 2022 року за участь у проведенні незаконного референдуму з «приєднання» Херсонщини до РФ. У суді він намагався пояснити, що діяв під примусом: нібито окупанти незадовго до цього кинули його на підвал, побили і погрозами змусили ходити по селу зі скринькою для голосування. Однак суд йому не повірив і відправив за ґрати на 7 років, але без конфіскації майна.

***

Під час окупації села Дар’ївка Херсонського району Херсонщини Світлана В’язова публічно підтримувала російських загарбників. Жінка говорила біля місцевого магазину, пошти і сільради: «Слава Росії! Вона залишиться з нами». За це 14 лютого Херсонський міський суд визнав її винною в колабораційній діяльності і покарав, заборонивши працювати в органах влади протягом 10 років.

***

27-річний Євґєній Делі з Кемеровської області РФ, командир артилерійського взводу добровольчої «сводной казачьей бригады «Дон» имени Архистратига Михаила», що входить до складу збройних формувань Росії, отримав підозру СБУ за порушення законів та звичаїв війни. За його наказом у серпні і вересні 2022 року окупанти незаконно позбавили волі і піддавали тортурам двох мешканців сіл Василівка і Покровка Очаківської громади Миколаївської області, розташовані на Кінбурнському півострові. 

***

39-річний Сергій Єварлак, колишній патрульний Маріупольського міського управління ГУ МВС України, в 2022 році віддав наказ російським військовим викрасти і катувати мешканців селища Лазурне Скадовського району на Херсонщині. Тут він працював заступником коменданта, начальником гарнізону російських військ. За жорстоке поводження з цивільним населенням Національна поліція України заочно повідомила йому про підозру за ч. 1 ст. 438 КК України.

Запорізька область

У січні 2024 року до переліку «терористів та екстремістів» Росфінмоніторингу внесли рекордну кількість українців – 38 осіб. Серед них є семеро мешканців Запоріжчини, більшість з яких викрадені окупантами у Бердянську та Мелітополі за сфабрикованими обвинуваченнями в підготовці терористичних актів.

***

Мілітаризація РФ українських дітей. Кірієнко і Балицький збираються відкрити у Бердянську окупаційний військовий центр для молоді.

***

Слідчі Запорізької обласної прокуратури повідомили про підозру в державній зраді та колабораційній діяльності депутату від «Слуги народу» Костянтинівської сільської громади Мелітопольського району Михайлу Переметі. Він пішов на співпрацю з ворогом, передавав співробітникам російської ФСБ дані про військовослужбовців ЗСУ та їхні родини та мешканців громади, які чинять опір російський окупації, а також очолив окупаційну адміністрацію громади.

***

Слідчі Служби безпеки України повідомили про підозру в колабораційній діяльності Андрію Кочетову, «виконуючому обов’язки міністра по тарифам і ціновому регулюванню Запорізької області», який переформатовував системи тарифів та цінового регулювання під стандарти країни-агресора.

АР Крим та Севастополь

Борис Яремко та Максим Мішин

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру п’ятьом учасникам «самооборони» в Криму. За інформацією Центру журналістських розслідувань, підозри отримали командири 8 та 9 роти та рядовой боєць НЗФ «Самооборона Криму»: Маловічко Леонід Леонідович, Слєпінін Олександр Вікторович та Хохлов Володимир Володимирович, а також керівник громадського руху «Автоканал Севастополь» у складі НЗФ «Самооборона Севастополя» Мішин Максим Анатолійович та похідний отаман «Союзу козаків Феодосійського регіону» Яремко Борис Костянтинович.

Новим генеральним директором кримського м’ясокомбінату «Дружба народів», який забезпечує продуктами харчування Росгвардію, став ексглава Павлівського району Краснодарського краю РФ Алєксєй Мєльніков. У 2017 році він був засуджений до 3 років позбавлення волі за незаконну здачу землі в оренду, а у 2022 разом з ексміністром сільського господарства РФ Алєксандром Ткачовим захопив  угіддя фермерів на Донеччині.

***

26-річна Катерина Нестеренко в 2023-2024 роках збирала гроші на придбання квадрокоптерів, продуктів, засобів гігієни і наборів першої медичної допомоги для російських окупантів, які перебувають у Херсонській області. Вона – активна волонтерка окупаційного фонду «Добро мира – волонтёры Крыма», яку очолює Валерія Петрусевич, дружина її рідного брата, колаборанта Андрія Петрусевича. За скоєний злочин Катерині Нестеренко СБУ заочно повідомила про підозру в пособництві державі-агресору.

***

ЗСУ підтвердили ураження російського великого десантного корабля “Цезарь Куников”.

***

“Госсовєт” Криму призначив новим “уповноваженим з прав людини” колишнього в.о. прокурора АРК Олександра Штехбарта. До призначення він був помічником омбудсмена.

***

Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру кореспондентці та ведучій пропагандистського телеканалу у Криму «Миллєт». За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Айше Шулакова.

***

З чотирьох стратегічних завдань, які стояли перед Чорноморським флотом РФ на момент повномасштабного вторгнення Росії в Україну, він наразі спроможний виконувати півтора.

***

За два тижні лютого ЗСУ знищили два російських бойових кораблі Чорноморського флоту: ракетний катер «Ивановец» і великий десантний корабель «Цезар Куніков». Останній був торпедований дивізіоном ударних морських безпілотників МAGURA V5, коли повертався із Новоросійська в Севастополь, ймовірно, перевозячи озброєння. Він потонув. Що означає і що додає до загальної картини війни ця чергова смілива технологічна перемога України на морі? Інтерв’ю з Павлом Лакійчуком, капітаном І рангу запасу, керівником безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.