Первый призыв украинцев на новых ВОТ в армию РФ, как Россия прокладывает в Херсонской области 150 километров автодорог и судьба коллаборантов в Крыму: обзор событий за неделю

Война
Дорога між селищами Новотроїцьке і Чаплинка вздовж озера Сиваш. Березень 2024 р.

Обзор важнейших новостей за неделю, 8 – 14 апреля 2024 года, на временно оккупированных российскими войсками территориях Херсонской, Запорожской областей Украины и Крыма.

Херсонська область

38-річний Володимир Письменний, мешканець села Князе-Григорівка Великолепетиської громади Каховського району Херсонщини, здавав своїх односельців окупантам, годував їх, поселив у власному будинку і мріяв про встановлення пам’ятника Лєніну. 4 квітня Тернопільський міськрайонний суд визнав його винним у пособництві державі-агресору. Заочний вирок – 11 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

У селі Роздольне, що знаходиться в окупованій Каховській громаді, пролунав вибух, внаслідок якого ледь не загинув місцевий гауляйтер Олег Гончаров. Це сталося, коли він прямував до однієї з багатоповерхівок, де розмістились військові РФ. Вибухом будівлю частково зруйновано, а щонайменше четверо окупантів загинули.

39-річний підприємець Максім Філін з російської Тули, який у 2022 році був фактичним керівником окупаційної адміністрації курортного селища Лазурне Скадовського району на Херсонщині, отримав вирок. Суворовський районний суд Одеси заочно визнав його винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України. Покарання – 8,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про злочини Максіма Філіна детально писав ЦЖР.

Максим Філін

Максим Філін. Фото: скріншот відео

Подружжя з Херсона Юрій Кузьменко і Світлана Ерен у січні 2023 року за гроші передавали російським окупантам інформацію про розташування позицій ЗСУ і госпіталю для поранених українських військових. За цей злочин вони отримали по 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Під час прильоту 11 квітня по захопленій російськими загарбниками житловій багатоповерхівці в селі Роздольне Каховської громади на Херсонщині загинув 23-річний колаборант Владислав Плющ. Він – мешканець села Чорнянка сусідньої Таврійської міської громади, працював дізнавачем в окупаційному відділі поліції Нової Каховки. Односельці радіють смерті цього зрадника.

39-річна Людмила Хотієнко, перша голова окупаційної адміністрації Скадовська, визнана винною в колабораційній діяльності. Їй заочно дали 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна на користь держави. Про її злочин ЦЖР писав ще в червні 2022 року.

34-річний Віктор Целорунго і 31-річний Микола Колесніченко, які працюють в окупаційній поліції Голої Пристані Скадовського району Херсонщини, визнані винними в колабораційній діяльності. Теплодарський міський суд Одеської області виніс їм заочні вироки: по 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Запорізька область

Мешканці сільських та селищних громад південної частини окупованого Мелітопольського району залишилися без питної води внаслідок обміління магістрального каналу, який був заживлений від Каховського водосховища. Попри гучні заяви окупаційної влади і через 10 місяців після теракту, влаштованого росіянами, регіон виявився не готовий до припинення водопостачання.

У Маріуполі в один день і вперше в цьому році відбулися дві події: відкрилась  навігація в порту  і відбулось тестування залізниці в порт. Обидві зафіксували на відео мешканці тимчасово окупованого міста, радник мера Петро Андрющенко ідентифікував судно.

Призов на строкову службу в армію РФ вперше розпочато на нових окупованих територіях України. На захопленій частины Запоріжчини Росыя веде пропагандистську кампанію щодо залучення молоді до війська.

Окупанти великими темпами  проводять масштабний ремонт автошляхів на півдні Херсонської області, створюючи альтернативні ділянки сухопутного коридору з Росії до Криму через окупований південь.  

АР Крим та м.Севастополь

В окупованому Криму у справі кримського татарина Длявера Салімова, якого помістили до СІЗО Сімферополя після відмови публічно вибачатися для телеграм-каналу блогера-колаборанта Олександр Таліпова, «прокурор» запросив йому покарання 2,6 роки колонії-поселення.

За процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим та м.Севастополя повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України депутату Держдуми Федеральних Зборів РФ. За даними Центру журналістських розслідувань, мова йде про Костянтина Бахарєва, колишнього «віцеспікера Госсовєта Криму».

«Депутат» Держдуми РФ від «Республіки Крим» Костянтин Бахарєв на зустрічі з виборцями в окупованій Керчі, 14.09.2021 Фото: Facebook Константин Бахарев

Мешканців тимчасово окупованого півострова Крим просять надсилати інформацію про російські комплекси «Бастіон» у чатбот єВорог. Саме з цього комплексу росіяни запускають експериментальні гіперзвукові ракети «Циркон», які долітають до українських міст за лічені хвилини.

Деснянський районний суд Києва оголосив вирок колишній судді Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим, яка після початку російської окупації півострова порушила присягу та перейшла на службу до незаконно створеного росіянами судового органу. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо генерального директора захопленого державного підприємства «Видавництво і друкарня «Таврида» Юрія Бабенкова, який друкував фейкові бюлетені для тимчасово окупованих регіонів України та сприяв проведенню незаконних виборів.

В окупованому Криму «Кіровський районний суд» засудив до року позбавлення волі в колонії-поселенні кримчанина Длявера Салімова, якого обвинуватили в погрозах убивством за мотивами політичної ворожнечі за те, що він погрожував заправнику на АЗС через кепку із символом «Z». Кримінальну справу проти Салімова було порушено після його відмови публічно вибачатися для телеграм-каналу блогера-колаборанта Олександра Таліпова.

Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишньому судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим, який навесні 2014 року, після початку російської окупації півострова, порушив присягу судді та перейшов на службу до незаконно створеного росіянами судового органу.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно кореспондентки та ведучої пропагандистського телеканалу «Миллєт». За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Айше Шулакову.

Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишньому начальнику метеорологічної служби Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України, який до окупації  Автономної Республіки Крим, був розтошований у Феодосії. Колишній військовий навесні 2014 року порушив присягу та не з’явився на службу до місця тимчасового базування військової частини у Запоріжжя, натомість вступив на службу до російської армії.