Чубаров сподівається, що Рада на поточній сесії розгляне зміни до Конституції щодо статусу Криму

Новини
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров сподівається, що Конституційна комісія, членом якої він є, в найкоротші терміни розгляне запропонований робочою групою проект змін до Конституції України стосовно статусу Криму, щоби Верховна Рада вже на поточній сесії за нього проголосувала та спрямувала до Конституційного суду України.

Про це Чубаров повідомив в ефірі «5 каналу», передає Центр журналістських розслідувань.

«В ідеалі було б, щоб ми розглянули згідно процедури, яка встановлена законодавством України, тобто коли вносяться зміни до Конституції України, то потрібно дві сесії і ще висновок має бути позитивний Конституційного суду України. Тобто було б ідеально, якщо б ми прийшли всю цю процедуру, скажімо, на поточній сесії і на майбутній осінній сесії. Реально зараз зробити таким чином, щоб на поточній сесії все-таки встигнути внести ці зміни на розгляд ВР, проголосувати у ВР і спрямувати до Конституційного суду. На це вже залишається дуже мало часу. Ще не зібралася Конституційна комісія, ще не розглянула цієї підготовленої поправки робочою підгрупою», – сказав голова Меджлісу.

Він також розповів, які саме положення про статус Криму прописані у запропонованому проекті змін до Конституції.

«Ми дуже чітко говоримо про те, що є джерелом кримської автономії, говоримо про те, що є право корінного кримськотатарського народу на самовизначення на своїй Батьківщині у складі української держави. Це головне, що ми говоримо. А потім виписуємо декілька принципів, які мають за мету забезпечити рівні права і рівні зобов’язання всіх тих, хто живе в Криму. Ми закладаємо такі поштовхи для майбутнього Криму після деокупації, які приведуть до того, що Крим, який буде розвиватися, умови, які ми закладаємо, одночасно будуть укріплювати принципи української держави на півострові», – зазначив Чубаров.

Говорячи про те, як має називатися автономія, Чубаров сказав: «Це одне з питань, яке має бути проголосоване членами Конституційної комісії… Є різні підходи – щоб зберегти існуючу назву Автономна Республіка Крим, є підходи, щоб назвати Кримська автономія і є підходи, щоб назвати Кримськотатарська автономія».

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

14 травня Петро Порошенко заявив, що готовий внести до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Конституції країни щодо створення кримськотатарської автономії в Криму.

17 серпня Петро Порошенко заявив про необхідність прискорити підготовку змін до Конституції України в частині статусу Автономної Республіки Крим з тим, щоб відповідний законопроект якомога швидше був презентований у Верховній Раді.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що незважаючи на підтримку Петра Порошенко, розгляд змін до Конституції України в частині статусу Криму у Верховній Раді буде йти з труднощами, оскільки в парламенті є політичні сили, які не підтримають даний законопроект.

30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу.

28 лютого 2018 року Петро Порошенкозаявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою. За його словами, він не знав, що група вже завершила свою роботу.