ФСБ пильнуватиме кримчан, що їхатимуть на вибори президента України – Барієв

Новини
Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Фото investigator.org.ua

Процедура голосування на виборах президента України для виборців, що проживають у Криму стала більш складною порівняно з виборами 2014 року.

Про це голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескандер Барієв розповів в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань).

Барієв нагадав, що у 2014-му році під час виборів президента кримськотатарські активісти закликали громадян України виборчого віку, які проживають в Криму, виїжджати на материкову частину України, і правом голосу скористалися тоді шість тисяч виборців з Криму.

“Зараз же ситуація складніша. По-перше, потрібно два рази виїхати, і перший раз – не менше ніж за п’ять днів до виборів, і, можливо, повернутися. Або потрібно десь жити, знайти родичів, друзів, або знайомих”.

Також, на думку Барієва, ускладнює ситуацію необхідність проходження контролю на пунктах в’їзду та виїзду.

“ФСБ теж не буде спати. Тому люди, не виключено, будуть боятися їхати саме в цей період, а можливо і «кордон» буде блокуватися. Це теж потрібно врахувати”, – вважає Барієв.

Нагадаємо:

  • На кандидатів в президенти, які не опікуються питанням Криму, чекає «чорна мітка», попереджає Ескендер Барієв.
  • Процес внесення змін та доповнень до Конституції України щодо статусу АР Крим став заручником політичної ситуації в Україні через президентські та парламентські вибори, вважає голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.
  • 8 лютого Центральна виборча комісія України завершила реєстрацію кандидатів на пост президента України. На виборах 31 березня 2019 роки за крісло глави держави боротимуться всього 44 кандидата.
  • Результати першого етапу моніторингу, проведеного представниками Міжнародного руху за звільнення Криму і солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA, показали, що в передвиборних програмах 14 з 44 кандидатів у президенти України немає згадок про Крим.