США закликали РФ звільнити кримчан, затриманих за мирну опозицію її жорстокої окупації

Новини

У США закликали РФ негайно звільнити всіх українських політичних в’язнів з Криму, які виступили проти окупації півострова.

Про це заступник речника Державного департаменту США Роберт Палладіно написав у Twitter, передає Центр журналістських розслідувань.

«У день кримського спротиву російській окупації ми знову повторюємо заклики щодо негайного звільнення усіх кримчан, яких Росія свавільно позбавила волі або засудила за мирну опозицію до її жорстокої окупації», – йдеться у повідомленні.

При цьому, він додав хештеги із закликом до звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Руслана Зейтулаєва, а також наголосив: «Крим – це Україна».

В Україні 26 лютого відзначають День опору Криму російській окупації, ініційований громадськістю.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.
  • 30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу. 28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою.
  • 18 травня 2018 року Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.
  • 12 листопада 2018 року Порошенко повідомив, що очікує, що найближчим часом Конституційна комісія розгляне проект змін до розділу 10 Конституції України щодо статусу Криму, як кримськотатарської національно-територіальної автономії, аби подати його на розгляд Верховної Ради.
  • Рефат Чубаров вважає, що проект змін до Конституції щодо Криму став заручником політичної ситуації в Україні через майбутні президентські та парламентські вибори.