Україна пояснила в трибуналі ООН, як РФ порушує конвенцію ООН з морського права

Новини
Агент України у справі Україна проти РФ, заступник глави МЗС Олена Зеркаль на засіданні Постійної палати третейського суду в Гаазі Фото: Lana Zerkal

Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в ході слухань в Постійній палаті третейського суду в Гаазі пояснила позицію України щодо того, як Росія порушує Конвенцію ООН з морського права (КОМП) в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

Про це Зеркаль, яка є Агентом України у справі Україна проти РФ, заявила у своєму виступі на засіданні суду у вівторок, 11 червня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«З порушенням численних положень КОМП та без будь-яких юридичних на те підстав Росія протиправно збудувала міст через міжнародну протоку. Росія утискає судна усіх країн, що прямують до українських портів чи з них. Росія розкрадає наші енергоресурси в межах наших прав на морських просторах. Росія не пускає наших рибалок у води, в яких вони завжди ловили рибу. Ці порушення становлять у своїй сукупності суцільну зневагу міжнародного морського права з боку Росії», – сказала Зеркаль.

Зокрема, вказала вона, Росія в порушення статей 2, 56 та 77 КОМП, розкрадає українські ресурси у Чорному морі. «Вона не дає нам доступу до покладів нафти й газу на нашому ж шельфі. Починаючи з весни 2014 року Росія викрала вже понад 9 мільярдів кубометрів природного газу. Вона намагалась позбавити ліцензій на вироблення електроенергії, що були належним чином видані органами влади України, і видала власні ліцензії російським компаніям. Росія навіть відібрала у нас цінні сучасні мобільні бурові установки, що їх вона пересуває просторами Чорного моря, на які ми маємо право, щоб добувати наш природний газ», – наголосила заступниця міністра.

При цьому додала вона, уряд України працює на забезпечення енергетичної самодостатності країни за рахунок видобутку природного газу. Необхідний обсяг у 5-6 мільярдів кубометрів на рік можна було б покрити за рахунок українських покладів у Чорному морі, до яких Україна тепер не має доступу.

Агент України у справі Україна проти РФ, заступник глави МЗС Олена Зеркаль на засіданні Постійної палати третейського суду в Гаазі Фото: Lana Zerkal

«Аналогічним чином, Росія порушує Статті 2, 21, 56, 58 та інші статті КОМП, руйнуючи традиційний життєвий уклад українських рибалок. Їх просто витісняють з тих місць, в яких вони рибалили спокон віків. У результаті, суттєво скоротився український щорічний вилов. Росія ж використовує українські рибні запаси у не сталий спосіб», – сказала Зеркаль.

Крім того зазначила вона, Росія також втручається у міжнародне судноплавство та морську торгівлю.

«Вона будує мости, трубопроводи та прокладає кабелі, навіть не консультуючись з нами. Росія самовільно вирішила побудувати низький міст через Керченську протоку. Тепер, через цей міст, великі кораблі не можуть пройти до важливих українських портів – Маріуполя та Бердянська. Починаючи з квітня 2018 року Росія стала зупиняти судна в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці, та заважати їм. Ба більше, Росія зупиняла судна в кількох милях від українських портів», – заявила Зеркаль.

За її словами, ці дії Росії становлять серйозне погіршення спору, який розглядається Арбітражним Трибуналом, про що Україна повідомляла трибунал у своєму листі від 27 листопада 2018 року. У ньому викладено, зокрема, що Росія незаконно зупинила принаймні 150 суден, що прямували до українських портів і заважала їм, при цьому більшість суден були під прапорами третіх держав.

З 10 по 14 червня Постійна палата третейського суду в Гаазі проводить слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

10 червня свої аргументи в суді озвучила Росія. Відкритою була лише вступна частина виступу представника Росії у суді. Слухання за закритими дверима ініціювала РФ.

Нагадаємо:

  • 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.
  • Україна заявила, що РФ порушує її суверенні права користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу.
  • 22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який буде розглядати позов України до Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в зв’язку з розкраданням РФ українських ресурсів на шельфі біля біля окупованого Криму.
  • 22 травня 2017 рік трибунал ООН з морського права затвердив графік розгляду позову України до РФ за порушення нею положень Конвенції ООН з морського права. Українська сторона повинна була подати документи по арбітражному виробництву до 19 лютого 2018 року.
  • 19 лютого 2018 року Україна подала меморандум в арбітражному провадженні проти РФ за Конвенцією ООН з морського права. Документ доводить, що Росія порушила суверенні права української держави в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці.