Загороднюк не бачить прогресу у переговорах з РФ про повернення захоплених у Чорному морі кораблів ВМСУ

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: ТАСС

Міністр оборони України Андрій Загороднюк не бачить прогресу у переговорах з Росією про повернення Україні кораблів ВМСУ, захоплених російськими військовими разом з екіпажами 25 листопада 2018 року у Чорному морі поблизу Керченської протоки.

Про це керівник оборонного відомства заявив в інтерв’ю BBC News Україна, відповідаючи на питання, чи ведуться переговори з приводу повернення двох малих броньованих артилерійських катерів «Нікополь» і «Бердянськ», а також буксира «Яни Капу» українських ВМС.

«Технічно так (ведуться переговори – ред.), але я не можу сказати, що я бачу якийсь прогрес в цьому», – сказав Загороднюк.

Крім того, відповідаючи на питання про те, чи потрібні Україні кораблі, техніка та озброєння, які РФ захопила під час окупації Криму навесні 2014 року, які, за словами президента Володимира Путіна, Росія готова віддати, бо вони в «жалюгідному» стан», міністр оборони відповів: «В нашій стратегії ми не розраховуємо на такий сценарій».

Нагадаємо:

  • Після того як відбулася незаконна анексія Криму, Росія почала повернення Україні захоплених у неї кораблів і суден ВМСУ, серед яких, зокрема середній десантний корабель «Кіровоград», корвет «Вінниця» та плавбаза «Золотоноша», однак в червні 2014 року цей процес був зупинений.
  • До моменту одностороннього припинення РФ переговорів щодо повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМСУ, з Криму було виведено: 3 бойових корабля, 32 судна забезпечення, 24 літаків та гелікоптерів, 1438 одиниць авто-, броне- та спецтехніки. У той же час на окупованій території залишилося: 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 3 літальних апарати, 2363 одиниці авто-, броне- та спецтехніки.
  • 11 січня 2018 року президент РФ Володимир Путін заявив про готовність передати Україні військові кораблі і авіатехніку, передача яких була припинена Росією в червні 2014 року, вказавши на їх «жалюгідний стан». Ігор Воронченко вказав, що на момент захоплення українська техніка була справна.
  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.