Нафтогаз пред’явить Газпрому позов на $11 млрд у разі припинення транзиту – Вітренко

Новини

НАК «Нафтогаз» пред’явить «Газпрому» позов на $ 11 млрд, що може стати компенсацією в разі припинення транзиту.

Про це повідомив виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

Вітренко прокоментував новину про те, що «Газпром» повідомив Україну і ЄС про необхідність врегулювання судових спорів до укладення нового контракту з Україною.

«І добре, що 1 листопада ми надішлемо «Газпрому» наші позовні вимоги на суму понад 11 млрд доларів, що може стати компенсацією за припинення транзиту», – зазначив він.

Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Газпром» доплатити «Нафтогазу» $4,63 млрд за недопоставку обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит «Газпром» має доплатити «Нафтогазу» $2,56 млрд. «Газпром» ці рішення оскаржив, але українська сторона не хоче очікувати розгляду апеляції та розгорнула полювання на активи «Газпрому» в зарубіжних юрисдикціях.

Через небажання виконати рішення арбітражу борг «Газпрому» перед «Нафтогазом» збільшується майже на $200 млн на рік у вигляді відсотків.

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму Російською Федерацією були захоплені і тепер використовуються активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму, оскільки порушила угоду про захист інвестицій, експропріювавши активи української компанії та її дочірніх підприємств, зокрема ДАТ «Чорноморнафтогаз», на півострові та на шельфі Чорного моря.
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим, що на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.
  • На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції.
  • Міжнародні механізми дозволять заарештувати майно РФ за кордоном в результаті виконавчих проваджень щодо відшкодування збитків Україні через захоплення та привласнення Росією майна НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх компаній у Криму, повідомила Світлана Нєжнова, голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), коментуючи рішення міжнародного арбітражу про відповідальність РФ за захоплення активів НАК «Нафтогаз України» в Криму.