Росія навмисне збила літак «Малайзійських авіаліній» на Донбасі – адвокат родичів загиблих

Новини
Реконструкція уламків літака рейсу MH17 в Нідерландах Фото: picture-alliance/AP Photo/P.Dejong

Американський адвокат Джеррі Скіннер, який представляє інтереси родичів загиблих рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній» у Європейському суді з прав людини (ЄСПЧ), упевнений, що Росія готувалася до збиття пасажирського літака.

Про це адвокат сказав в інтерв’ю агентству Укрінформ в Гаазі.

«Це було зроблено навмисно із конкретним наміром – збити авіалайнер і вбити невинних. Інакше навіщо Росії долати сотні кілометрів до району, який утримують бойовики, де коридор комерційної авіації надавав їм цілі. Було ініційовано вторгнення, якому також передувало повільне проникнення російських військових «у відпустку». Групи контролю над озброєнням протягом кількох місяців, ще до нападу, спостерігали за важким озброєнням у цій місцевості. Якщо ти стоїш посеред дороги, то тебе зіб’є машина, якщо стоїш під коридором, який використовується для комерційного авіасполучення, – над тобою пролетить літак. Це означає, що вони хотіли збити комерційний літак», – сказав Скіннер.

Він також зазначив, що якщо подивитися на те, яку зброю РФ відправляла в Україну, то на його думку, це свідчить про повноцінну воєнну кампанію за участю російської армії.

«Вони перевозили танки, системи залпового вогню, обладнання та людей. Мені здається, метою РФ було звинуватити у збиті літака Україну та використати це як привід увести війська. То була провокація, збивали навмисно», – наголосив адвокат.

Як повідомляє видання «Ґрати», Рада правової допомоги, який представляє інтереси родичів загиблих у катастрофі Боїнга «Малайзійських авіаліній» над Донбасом просить Гаазький окружний суд, який 31 серпня відновив слухання справи щодо MH17, застосувати українське цивыльне право до процедури виплати компенсацій потерпілим. Про це повідомила адвокат Арлетт Шійнс під час засідання в Окружному суді Гааги.

Як уточнив у дипломатичному листуванні з «Ґратами» ще один адвокат Петер Лангстраат, Рада посилається на один їх основних принципів так званого регламенту Рим II Європейського Союзу, за яким спори, пов’язані із заподіянням шкоди, вирішуються відповідно до права країни на території якої було завдано цей збиток. Катастрофа MH17 фактично відбулася над територією України і була викликана діями бойових груп на території України, тому для виплат компенсацій постраждалим може застосовуватися українське право, йдеться в заяві Ради правової допомоги.

З тексту заяви, які є в розпорядженні «Ґрат» слідує, що Рада вважає неможливим обговорення питання компенсацій в будь-якому з цивільних судів Нідерландів, і просить Окружний суд Гааги взяти на себе ці повноваження. Арлетт Шійнс попросила Гаазький суд винести проміжне рішення щодо власних повноважень і можливості застосування українського цивільного права.

У разі, якщо суд погодиться з пропозиціями Ради, адвокати родичів потерпілих готові почати консультації з незалежною міжнародною юридичною фірмою в Україні, з підготовки цивільних позовів проти чотирьох обвинувачених у катастрофі літака.

Колегія Окружного суду Гааги у справі про катастрофу «Боїнга» рейсу MH17 Фото: Twitter CourtMH17

Як повідомлялось, 9 березня у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, розслідування якої веде міжнародна слідча група (JIT).

Прокуратура Нідерландів висунула обвинувачення у вбивстві 298 пасажирів і членів екіпажу рейсу MH17 трьом росіянам і одному українцю. Заочно перед судом предстали колишній полковник ФСБ РФ Ігор Гіркин (Стрєлков), на момент катастрофи «Боїнга» він обіймав посаду голови «збройних сил» так званої «ДНР»; колишній підполковник російських ВДВ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» і «Халіф»), в момент катастрофи він був командиром 2-го відділу «ГРУ ДНР»; росіянин Сергій Дубинський (Хмурий), в липні 2014 року він очолював «ГРУ ДНР», повністю або частково підконтрольне російському ГРУ і громадянин України Леонід Харченко (Крот).

Росіянин Олег Пулатов юридично присутній на слуханнях – його інтереси представляє команда адвокатів.

24 березня в умовах пандемії коронавірусу Окружний суд Гааги призупинив слухання у справі до 8 червня. З 8 червня по 3 липня пройшла друга частина слухань. 31 серпня почалася третя частина слухань, на якій суд заслухає позицію родичів загиблих, в тому числі в питанні про компенсації.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.