Окупанти незаконно відправили на службу в російську армію 200 кримчан

Новини

200 призовників з окупованого Криму незаконно відправлені для проходження служби в РФ.

Про це повідомляє сайт «Кримінформ» з посиланням на пресслужбу Чорноморського флоту Росії.

«Близько 200 призовників з Республіки Крим були відправлені літаками військово-транспортної авіації для проходження строкової служби за межами півострова в рамках осіннього 2020 року призову громадян на військову службу. Відправка призовників проходила з дотриманням комплексу протиепідеміологічних рекомендацій, що діють в регіоні», – повідомило командування флоту.

Всі призовники пройдуть службу у військових частинах і підрозділах Південного військового округу РФ.

Прокуратура Прокуратура АРК та міста Севастополя спільно з Офісом Генерального прокурора та ГО «Кримська правозахисна група» направили до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення про черговий воєнний злочин Росії на окупованому півострові. Це повідомлення стало дев’ятим з часів окупації. Воно стосується незаконного призову мешканців Криму на службу в армію РФ, а також пропаганди та здійснення «військово-патріотичного виховання» серед дітей Криму.

Мілітаризація свідомості дітей у Криму напряму пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних Сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму у громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки, писала Ірина Сєдова, аналітик Кримської правозахисної групи.

Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає нікого, зокрема, й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму. Розповімо вам про один зразок «святкової» воєнної пропаганди РФ серед малолітніх.

Детальніше – в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац – артилерія!»: Побєдобєсіє для кримських малят

Також читайте матеріал Центру журналістських розслідувань «Картковий будинок Путіна»: чому Україна зобов’язана прийняти «закон про воєнних злочинців»

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).