Прокуратура АРК отримала перелік осіб, причетних до незаконних дій з культурною та археологічною спадщиною у Криму

Новини
«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Представництво Президента України в АР Крим передало до Прокуратуру Автономної Республіки Крим та міста Севастополя перелік з 54 юридичних осіб та 63 фізичних осіб, які причетні до незаконних дій із культурною спадщиною в окупованому РФ Криму.

«Представництво Президента України в АР Крим публікує перелік фізичних та юридичних осіб, причетних до незаконних дій з культурною та археологічною спадщиною на території Кримського півострова, а також осіб, яким Міністерством культури РФ незаконно видавалися дозволи (відкриті листи) на право проведення робіт з виявлення та вивчення об’єктів археологічної спадщини на території Кримського півострова протягом 2014 – 2020 років», – йдеться в повідомленні.

Це керівництво державних органів, музеїв, музеїв-заповідників, організацій, які здійснювали незаконні реставраційні роботи.

«Ще 136 осіб увійшли до списку через те, що отримували незаконні відкриті листи з дозволом на розкопки, виявлення та вивчення об’єктів культурної спадщини на території Криму протягом 2014 – 2020 років», – йдеться в повідомленні.

«У Представництві Президента України в АР Крим напряму захисту культурної спадщини приділяється велика увага, адже для нас важливо зберігати Кримський півострів таким багатим культурно і історично, яким він був до початку збройної агресії та тимчасової окупації. Політика Російської Федерації порушує норми міжнародного права, оскільки на території тимчасово окупованого півострову здійснюються не тільки розкопки і виявлення нових об’єктів культурної спадщини, але й вивозяться на територію Російської Федерації об’єкти культурної спадщини з тимчасово окупованого Кримського півострову.

Фактично російські окупанти позбавляють кримчан можливостей мати доступ до власної історії та культури. Команда Представництва скеровує відповідні списки осіб також до Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Головне управління СБ України в АР Крим для розгляду питання щодо запровадження санкцій до зазначених фізичних та юридичних осіб. Також, вказані списки скеровано на адресу Міністерства закордонних справ України для вжиття політико-дипломатичних заходів щодо вищезазначеної проблеми» – заявила заступник постійного представника Президента України в АР Крим Дар’я Свиридова.

Повний перелік знаходиться ТУТ.

Дар’я Свиридова Фото: investigator.org.ua

Імітуючи визнання російського Криму Заходом, російські спецурядовці організовують на півострові усілякі проекти зі статусом міжнародних і не шкодують на них коштів. Для затягування іноземних політиків та бізнесменів у підсанкційний Крим створена «Асоціація Друзів Криму», проводиться «Ялтинський міжнародний економічний форум» (ЯМЭФ), заходи яких проходять у найкрутішому SPA готелі Mriya Resort (теж потрапив під санкції США) і широко висвітлюються у пропагандистських ЗМІ. Є й кілька спроб організації наукових міжнародних форумів (наприклад, Харакський форум), а також партнерських наукових проектів за участі російських та іноземних вчених із задіянням Криму і Севастополя. Серед них – і «археологічні» експедиції.

Україна цього року застосувала санкції щодо музейних і наукових установ РФ, фонди яких поповнюються незаконно добутими і переміщеними із Криму артефактами. Але є всі підстави, аби поповнити переліки РНБО і європейськими діячами та їх спільними з росіянами організаціями, які порушують «кримські санкції» ЄС, та звернутись до урядів цих країн із проханням про притягнення їх до відповідальності згідно з їхнім законодавством.

Детальніше читайте в матеріалах ЦЖР Як окупанти мобілізували для пропаганди Генуезькі фортеці і могильники в Криму  та Операція «Реставрація»: як в Росії заробляють на кримських пам’ятках та Росія перетворює Ханський палац на муляж

Нагадаємо:

  • У вересні 2019 року ЮНЕСКО оприлюднила нову доповідь генерального директора організації по ситуації в окупованому Криму в сферах освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ. У документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції ЮНЕСКО.
  • В жовтні 2018 року Центр журналістських розслідувань у статті  «Гроші – «пітерським»,  війна – палацам» повідомляв, що тендер на розробку науково-проектної документації (НПД) з ремонтно-реставраційних робіт у Ханському палаці в Бахчисараї виграло ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу.  Загальна сума контрактів, які ця компанія отримала в окупованому Росією Криму за два роки, складає майже два мільярди рублів. Серед інших «Меандр» отримав контракт з розробки НПД та виконання першочергових протиаварійних виробничих робот у Комплексі споруд Воронцовського палацу в Алупці на суму 367 млн рублів.
  • 14 травня 2020 року президент України підписав указ про введення в дію нових санкцій щодо юридичних та фізичних осіб РФ. У нових санкційних списках РНБО України опинились 23 культурних і наукових установ Росії, а також 38 російських і кримських телеканалів, радіо і медіаресурсів. Санкції терміном на 3 роки ввели проти низки відомих російських музеїв, університетів, наукових установ та громадських організацій. Серед них – Ермітаж, Музей мистецтв імені Пушкіна, Московський державний університет імені Ломоносова, «Російське географічне товариство» та Інститут археології Російської академії наук. Крім того, під санкціями також виявилися наукові, культурні та освітні організації, що працюють в окупованому Криму.