Про підготовку вбивства Шеремета попереджали ще при Януковичі – колишній заступник командира спецпідрозділу МВС Білорусі

Новини
Фото 112.ua

Білоруський офіцер Ігор Макар, який опублікував записи розмов голови КДБ Білорусі про планування вбивства Павла Шеремета та інших людей, розповів, що ще у 2012 році українські спецслужби були повідомлені про підготовку такого злочину.

Про це Макар заявив в інтерв’ю «Новой газете».

За його словами, він передав американським дипломатам весь запис, який у нього був, і всю інформацію з прізвищами. На записі тодішній голова КДБ Білорусі Вадим Зайцев і двоє співробітників спецпідрозділу КДБ «Альфа» планували вбивства мінімум чотирьох громадян Білорусі, які перебувають за кордоном, в тому числі і Павла Шеремета.

На питання журналіста, чому українські спецслужби не відреагували на дані про підготовку вбивства Шеремета, Макар відповісти не зміг, але запевнив, що ще у 2012 році інформація була передана Україні, Росії і навіть білоруському МЗС.

«У 2012 році Павло ще тільки збирався переїжджати в Україну. Але я знаю, що інформація була передана і в Російську Федерацію, і в Україну, і навіть в білоруський МЗС. До речі, тоді Вадим Зайцев і був знятий з посади голови КДБ», – каже Макар.

За словами колишнього білоруського «алмазівця», Шеремету загрожувала небезпека, оскільки він активно розслідував вибух у мінському метро в 2011 році, і був подразником для диктаторського режиму Білорусі.

Ігор Макар, фото: Новая газета

Макар також розповів, що отримав запис від своїх анонімних джерел у КДБ Білорусі тоді ж, коли він був зроблений, у 2012 році.

Ігор Макар – колишній заступник командира бойової групи спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі, а нині представник громадянської ініціативи «Білоруський народний трибунал». У «Алмазі» він служив з 1998 по 2004 рік, після чого звільнився. Пізніше встиг виїхати до Європи і попросити політичного притулку.

Ще у 2012 році секретні служби Білорусі за наказом тодішнього президента Олександра Лукашенка могли обговорювати можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета, йдеться у записах розмов, ймовірно, глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева, які опублікував опозиційний «Білоруський народний трибунал».

У Нацполіції зазначають, що у грудні 2020 року слідство отримало за допомогою Служби зовнішньої розвідки певну інформацію, що представляє інтерес в розслідуванні підриву журналіста Павла Шеремета у 2016 році.

Нагадаємо:

  • Вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.
  • Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.
  • Головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».
  • У грудні 2019 року поліція затримала підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, повідомив глава МВС Арсен Аваков.